Lækre citron cupcakes med hortensiaer i fondant

Cupcakes med et strejf af citron. En dejlig eftermiddagskage til en varm sommerdag i haven.

hort1

Jeg har holdt ferie i vores sommer hus på Ærø. Et lille byhus midt i det smukke gamle Ærøskøbing med toppede brosten, bindingsværkshuse og stokroser alle vegne.  Ren idyl.

Bag sommerhuset ligger en lille gårdhave med en kæmpe hortensiabusk, som inspirerede mig til at lave disse lækre citron cup cakes. Citron cupcakes er gode selv på en varm sommerdag da citronsmagen gør dem dejlig friske.

hort2
Opskriften giver 12 cupcakes og de tager ca. 20 minutter at bage ved 175 grader.  De er ret lette at lave og du kan se opskriften nederst i indlægget. Men inden du kikker på opskriften på citron cupcakes vil jeg gerne fortælle dig lidt om, hvordan man laver hortensiapynten.

Jeg har fundet disse  silikoneforme hos det engelske firma Karen Davies, som jeg har brugt til at lave hortensiapynten på toppen. De er meget lette at anvende. (Jeg købte formen i foråret, da der var kagemesse i København, men du kan også få den via Amazon).

hort3

Sådan pynter du cupcakes med hortensiaer

Når du har bagt dine cupcakes og ladet dem køle af, kan du dekorere dem med frosting, f.eks. denne dejlige vaniljefrosting eller du kan pynte dem med hortensiaer. Hvis du vil lave hortensia pynt, skal du smøre cupcaken med frosting eller ganache inden du lægger hortensialåget på. Jeg smører dem med chokolade ganache

cup9

Hortensiaer – sådan gør du

1) Start med at duste hortensiaformen med lidt maizenamel. (du kan se, hvordan du laver en duster her)

hort4

2) Ælt derefter fondanten eller gum paste grundigt og tilføj en knivspids tylosepulver (kun hvis du bruger fondant). Læg ca. 22 gram fondant op i formen og pres det ud i alle kanter med dine fingre, sørg for at det er godt fordelt. Kør evt. oven på formen med en rullepind et par gange frem og tilbage.

hort6

3) Træk forsigtigt fondanten ud af formen og læg den oven på cup caken.

hort7

Tip: Du kan lave hortensiapynten i god tid i forvejen og lade det ligge på en styrofoam bold i stedet for cup caken, så tørrer pynten i den rigtige facon og kan placeres på cup caken til sidst lige inden du skal bruge dem.  Husk at opbevare fondant et mørk og tørt sted (det skal ikke i køleskab). Dæk pynten til, så der ikke kommer støv eller lign. på det.

hort8

Farvning af hortensiaen

Du kan farve hortensiaen på 2 måder: Enten kan du farve selve fondanten med pastafarve inden du kommer den i hortensiaformen. Eller du kan farve hortensiaen med lidt pulverfarve efter du har formet den i silikoneformen. Du påfører pulverfarven med en tør pensel. Hæld lidt pulverfarve op på et stykke køkkenrulle og dup penslen i farven og mal hortensiaen med det. Husk at bruge pulverfarve, som kan spises! I kagebutikker kan du købe forskellige slags pulverfarver og nogle kan spises og andre er kun til dekorationsbrug.

hort9

Det var lidt om cup cakes med hortensiapynt. Måske kan det give lidt inspiration til at lave nogle selv? Måske til en fest? Du må endelig spørge, hvis der er noget du er i tvivl om  🙂

Opskrift på citron cup cakes (12 cup cakes)
Author:
Ingredients
 • 115g usaltet smør, husk det skal være blødt inden du bruger det.
 • 200 g sukker
 • 2 store æg
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 190g mel
 • 2 tsk bagepulver
 • 1/2 tsk salt
 • 120 ml mælk
 • Frisk saft af to mellemstore citroner
Instructions
 1. Forvarm ovnen til 175 grader. (Almindelig varme, ikke varmluft)
 2. Kom muffinspapirforme i en muffinspande.
 3. Pisk smør og sukker sammen indtil det får en cremet konsistens. Husk at smørret skal være ret blødt inden du starter. Du kan bruge en el-pisker eller en røremaskine.
 4. Pisk i ca. 2-3 minutter.
 5. Tilføj æg og vaniljesukker og pisk i ca. 2 minutter.
 6. I en anden skål rører du mel, bagepulver og salt sammen.
 7. Bland derefter de tørre ingredienser sammen med de våde ingredienser ad 3 omgange. Dvs. tilføj en tredjedel af melblandingen til smør- og ægblandingen, rør sammen med hånden eller røremaskine på langsomme omdrejninger, tilføj endnu en tredjedel, rør sammen igen osv.
 8. Tilsæt til sidst mælk og citronsaft. Rør det forsigtigt sammen med dejen indtil det lige er blandet, men rør ikke for længe.
 9. Fordel dejen i de 12 muffinsforme. De skal være ¾ del fyldte.
 10. Bages i 20 minutter ved 175 grader. Se til dem efter 18 minutter. Du kan bruge en strikkepind, tandstik eller kødnål til at tjekke om der hænger dej ved.
 11. Lad dem køle helt af inden du pynter dem.
 12. Opbevar dine cup cakes i en lufttæt beholder ved stuetemperatur i max 1 dag. Kan opbevares i køleskab i op til 4 dage