Fondant kage trin for trin – den store guide starter her
Dette første indlæg handler om hvordan du bager en lagkage som du kan bruge til festkager, dåbskage eller bryllupskage.
Hvis du aldrig har prøvet at lave en festkage før kan du læse med i de kommende indlæg, der trin for trin vil gennemgå hvordan du laver en kage med fondant overtræk
Kagebagning
Dette første indlæg handler om hvordan man bager kagen. Typisk vil man bage en form for sandkage, lade den køle af og derefter skære den i 3 eller flere bunde og mellem bundene lægger man en creme, der består af mousse (samme princip som hvis man laver en almindelig flødeskumslagkage med creme og syltetøj, dog lidt mere avanceret). Den endelige kage får som regel en højde på ca. 8 cm.
Du kan bruge mange forskellige kageopskrifter til at bage bundene,
så længe det er en “solid” sandkagebund,
der ikke smuldrer for meget, når man skærer den i bunde.
Jeg har haft stor succes med en opskrift på chokoladekage fra Specialkøbmanden, den bruger jeg hver gang jeg bager chokolade bunde.
Ingredienser:
465 g. blødt smør
660 g. sukker
2-4 spsk. vaniljeekstrakt (jeg bruger tit 2 tsk. vaniljesukker i stedet)
6 æg fra stuetemperatur
400 g. hvedemel
320 g. god kakao
2 tsk. bagepulver
2 tsk. natron
100 g. god chokolade i stykker.
evt. 50 g. hakket pecan nødder
6 dl. kærnemælk
Opskriften angiver at mængden passer til en rund form på 30 cm og 7½ cm. i dybde eller 2 x 20 cm. rund bageform og 7½ cm. dybe. Men du kan ogå anvende den i en form på ø28 cm. Jeg har også brugt den til 2 forme – 1 kageform på 25 cm i diameter og 1 kageform på 15 cm i diameter.
Hvis du er i tvivl om, hvor meget kage du skal bage i forhold til hvor mange personer, der skal spise den, kan du kikke i dette skema.
Bagetid
Kagen skal bage ved 180° i alm. ovn (ikke varmluft) og du skal kikke til den efter 45-50 minutter. Der må ikke hænge noget “snask” ved.
Sådan gør du:
Start med at blande blødt smør, sukker og vanilje ekstrakt (evt. vaniljesukker) sammen i en røreskål. Du kan bruge en håndmixer, men jeg bruger en røremaskine fra Kitchenaid, som jeg synes fungerer rigtig godt til formålet.
Tilsæt æggene lidt ad gangen og pisk dem sammen med dejen. Det skal se sådan ud:
Hvedemel, kakao, natron og bagepulver blandes i skål for sig.
Herefter vendes de to blandinger og kærnemælken sammen med en ske i hånden. Kom skiftevis lidt kærnemælk og de tørre ting i sukker/æggeblandingen. Kom kun lidt i ad gangen.
Man bør så vidt muligt røre det sammen i hånden, men jeg må indrømme at blandingen bliver så tung til sidst at jeg tyr til røremaskinen efter et stykke tid.
Når det sidste af den tørre blanding kommes i dejen, så blandes chokoladen med og evt. pecan nødder.
SE OGSÅ: Anmeldelse og test af de 3 bedste køkkenmaskiner til kager og bagning
Smøring af bageform
Når man laver festkager er det super-vigtigt at kagen ikke hænger fast når den er bagt og du skal have den ud ad formen igen. Hvis kagen går i stykker når du skal have den ud bliver den svær at skære i bunde og skæv. Jeg bruger derfor flere forholdsregler for at sikre at dette ikke sker.
Start med at smøre bageformen.
Klip derefter et stykke bagepapir ud så det er rundt og har samme diameter som bunden af formen. Jeg vender simpelthen bunden om og tegner cirklen op på bagepapiret med en tusch, mens jeg følger bageformen.
Jeg klipper cirklen ud og lægger den i bunden af formen.
Herefter klipper jeg nogle lange strimler bagepapir ud som jeg sætter fast i formen langs med siderne.
Nu har jeg både smurt formen OG foret den med bagepapir – så kan det ikke gå galt!
Herefter fylder du dejen i bageformen, bank formen et par gange ned i bordet så dejen fordeler sig.
Når kagen tages ud af ovnen, skal den stå ca. 10-15 min og samle sig, inden den vendes ud på en afkølningsrist.
God fornøjelse! Jeg håber du kan bruge opskriften 😆 men skriv endelig hvis du har spørgsmål eller du har en god idé til en bedre måde at gøre det på. I den næste lektion kan du læse om, hvordan du laver mousse (fyld) til kagen.
- 465 g. blødt smør
- 660 g. sukker
- 2-4 spsk. vaniljeekstrakt (jeg bruger tit 2 tsk. vaniljesukker i stedet)
- 6 æg fra stuetemperatur
- 400 g. hvedemel
- 320 g. god kakao
- 2 tsk. bagepulver
- 2 tsk. natron
- 100 g. god chokolade i stykker.
- evt. 50 g. hakket pecan nødder
- 6 dl. kærnemælk
- Sæt ovnen på 180 grader.
- Sørg for at ingredienserne har stuetemperatur inden du går i gang.
- Hak chokoladen groft
- Bland blødt smør, sukker og vanilje ekstrakt (evt. vaniljesukker) sammen i en røreskål. Brug håndmixer eller røremaskine
- Tilsæt æg lidt ad gangen.
- Bland hvedemel, kakao, natron og bagepulver i en skål for sig.
- Vend de to blandinger og kærnemælken sammen med en ske i hånden. Dvs. kom skiftevis lidt kærnemælk og de tørre ting i sukker/æggeblandingen. Kom kun lidt i ad gangen.
- Kom chokolade/pecan nødder i blandingen
- Smør en form/kom bagepapir i
- Hæld blandingen op i formen og bank formen ned i bordet, så blandingen fordeler sig.
- Sæt kagen i ovnen.
All images & content are copyright protected. Please do not use images or text without prior permission.