Kagedekoration for begyndere: Step 8 – sådan overtrækker du kagen med fondant

Her kan du få en vejledning i, hvordan man overtrækker en kage med fondant. Dette er 8. del i min serie om kagedekoration for begyndere. Du kan læse de andre lektioner her.  

ov10

Når du har rullet din overtræk ud (se vejledning her), er det tid til at overtrække kagen.

Her vil jeg skynde mig at indskyde at det ikke blev særlig pænt de første 8-10 gange jeg gjorde det og jeg var ved at få et mindre nervesammenbrud hver gang 😆 Men min oplevelse er, at det bliver nemmere og nemmere for hver gang jeg gør det. Så øv dig på dette, så går det nemt.

Jeg starter med at placerer kagen på en kageopsats fra Wilton, der hedder “Trim’n’Turn“. Opsatsen er roterbar og det gør det meget nemmere at arbejde med overtrækket og man får en flottere finish. Derudover skal du bruge en cake smoother til at glatte overtrækket. Begge dele ses på billedet herunder.

 ov15

Når man så skal til at placere fondanten på kagen, er der 2 metoder jeg anvender: Enten løfter jeg forsigtigt fondanten op og placerer det, så det hviler på begge mine underarme (som er rene og jeg har en kortærmet t-shirt på) eller også lader jeg fondanten blive på non-stick måtten og vender måtten på hovedet så fondanten bliver lagt ned over kagen, mens måtten stadig sidder fast ovenpå, hvorefter jeg meget forsigtig trækker måtten af, (dette kræver den specielle non-stick måtte, så det er muligt at fjerne den bagefter).

Placering af overtræk

Når du skal placere fondanten, så hver super omhyggelig med at placere den midt på kagen, så der er lige meget fondant til alle sider, jeg plejer at lægge fondanten på ved at starte i den ene side, tjekke at fondanten når langt nok ned her og så lempe den forsigtigt på plads – tungen lige i munden! 😉

Nu skal vi så sikre, at fondantovertrækket bliver pænt og jævnt både på toppen af kagen og hele vejen rundt i siden. Start med at glatte overfladen. Til det formål anvender jeg cake smootheren.

ov14

Når overfladen er helt glat, går du i gang med siderne. Skær evt. noget af den overskydende fondant væk, hvis der er rigtig meget fondant, som hænger nedenfor kagen, da det godt kan finde på at trække i overtrækket, så det brækker, men pas du ikke skærer så meget væk at det ikke kan dække kagen.

Når du skal glatte siden, skal du bruge begge dine hænder: Hvis du er højrehåndet, glatter du forsigtigt siden med din højre hånd (ikke trykke med tommelfinger eller andre fingre, men glat med helt flad hånd), hvis fondanten folder for neden, løfter du forsigtigt lidt op i fondanten med venstre hånd, mens du glatter med højre (er du venstrehåndet, gør du det selvfølgelig omvendt). Du skal IKKE glatte helt ned på et sted ad gangen, glat 1 cm ned og fortsæt hele vejen rundt, men kun 1 cm ned. Når du har været hele vejen rundt, glatter du 1 cm længere ned og så fremdeles, mens du forsigtigt løfter op/hiver ud i fondanten med den anden hånd, hvis noget rynker/folder. På den måde bliver dit overtræk helt glat hele vejen rundt. Men tag det stille og roligt.

ov17

ov16

Når du er nået hele vejen ned, skærer du forsigtigt den overskydende fondant væk. Jeg plejer at bruge en fondantkniv. Pas på du ikke skærer for langt oppe, så opsmøringen nedenunder bliver synlig. Men husk nu, det behøver ikke være super pænt for neden, da du jo i reglen vil sætte minimum 1 cm pyntekant på, der kan dække det værste 😉

ov18

Til sidst glatter du kagen hele vejen rundt igen med din cake smoother og så er kagen klar til pyntning.

ov19

 

All images & content are copyright protected. Please do not use  images or text without prior permission.