Sådan planlægger du “Projekt Bryllupskage”

At lave en bryllupskage når man er “amatør-bager/kage-kone” kræver tonsvis af arbejde, men det vigtigste er planlægning, planlægning, planlægning!

Bry6

Mens jeg sad i en læges venteværelse fornylig, faldt jeg over et engelsk bryllupsblad. I bladet var der en beskrivelse af et “Bryllup på budget”, hvor en kollega til bruden havde kreeret bryllupskagen. “Min kollega arbejdede 36 timer i træk i dagene op til brylluppet, men kagen blev også rigtig flot”, udtalte bruden til bladet.

PUHA FOR EN GRIM MÅRKAT, tænkte jeg, da jeg læste det. Her er en kollega, hvor alt omkring planlægning tydeligvis er gået helt helt galt! Det er ikke meningen, at du skal knokle i døgndrift op til et bryllup og slet ikke, hvis du selv skal være gæst til brylluppet – måske er du endda et nært familiemedlem. Du skal jo også selv have noget ud af brylluppet og ikke ligge og snorke ind over bordet inden hovedretten bliver serveret.

Jeg lavede for nylig min søsters bryllupskage, det tog ca. 150 timer i alt, men fordelt over 2-3 måneder. De 150 timer lå  ikke den sidste uge inden brylluppet. Jeg tog fri fra arbejde de sidste 2 dage op til brylluppet og det kan varmt anbefales, da jeg brugte ca. 8-9 timer dagligt i de 2 dage og det var blevet nogle lange dage, hvis jeg først var startet efter arbejde.

En advarsel til den vordende brud

Og så lige en advarsel, hvis du selv er den vordende brud: Jeg vil ikke anbefale dig at lave din egen bryllupskage! Som brud har du mere end rigeligt at gøre med al den anden planlægning med kjole, frisør, bordplan, bordkort, bryllupsrejse osv. osv, så at kaste sig ud i at lave din egen bryllupskage oven i alt det, er en frygtindgydende opgave. Det er selvfølgelig en god idé at være med i processen, men sørg for, at det er din søster/veninde / kusine / mor etc. som laver størstedelen af arbejdet i hvertfald i dagene lige op til brylluppet.

Bry2

Projekt Bryllupskage

Her er en beskrivelse af min planlægningsproces, som du er velkommen til at lade dig inspirere af, hvis du selv skal i gang – god fornøjelse!

4 måneder før – møde med brudepar

Hold  et møde med brudeparret, hvor  I afstemmer forventningerne, så I er helt enige om, hvordan kagen skal se ud.

Du bør diskutere følgende punkter med brudeparret:

Tid og sted:

 1. Dato for brylluppet – tjek, at du har rigeligt med tomme weekender og aftener i perioden op til, så du ikke går ned med stres over projektet
 2. Hvor mange gæster kommer der?
 3. Hvor skal brylluppet holdes? Er der et tomt køleskab på stedet, som kagerne kan stå i? Husk endelig, at hylderne i døren kke må gå for langt ind i køleskabet, da de kan ødelægge siden på kagen, når døren lukkes (been there, done that), så husk at give denne information til bruden, hvis du ikke selv skal aflevere kagen.
 4. Er det en kage til reception om eftermiddagen eller til sent om aftenen? (Folk spiser meget mere til en reception)
 5. Transport af kagen. Afhentes kage og stativ hos dig på dagen? Transporterer du kagen ud til stedet? Sørg for at have nok flamingokasser og køleelementer til transporten – og plads i bilen! Hvis du laver kage til nogen du ikke kender så godt, er det måske en god idé at opkræve et depositum for transportkasser, køleelementer, fade etc. så du sikker på, at du får dækket evt. tab.

Selve kagen:

 1. Hvilket stativ skal kagerne stå på eller skal de stables? Undersøg efterfølgende, hvor du kan leje evt. stativ
 2. Hvilke bunde og hvilket fyld ønsker brudeparret?
 3. Skal opsmøringen bestå af smørcreme eller foretrækker brudeparret chokolade ganache?
 4. Hvilken pynt – blomster eller lignende?
 5. Hvilket farvetema?
 6. Topfigurer: Skal nogle bestemte indkøbes eller skal du lave dem i fondant/marcipan?
 7. Hvad skal der stå på kagen? (Sørg endelig for at stave brudeparrets navne 100% korrekt!)

Økonomi:

 1. Hvad skal kagen koste? Dette bør du fortælle brudeparret hurtigst muligt enten på mødet eller lige efter. Sørg for at lave nogle rigtig gode og realistiske beregninger på forhånd af, hvad råvarerne løber op i. Folk, som ikke selv laver kager, har ofte helt urealistiske idéer om, hvad sådan en kage koster, fordi de måske kun har erfaring med at lave en lagkage med bunde fra Netto, men fondantkager kan være rigtig dyre og det kan hurtigt koste dig en 2-3000 kr. og måske endda mere, hvis der er mange gæster. Tænk på at du kan have følgende udgifter:
  • Råvarer: Piskefløde, chokolade og marcipan/fondant er halv-dyrt, hvis du for eksempel skal bruge 10 liter piskefløde, 2 kg chokolade og 3 kg marcipan/fondant – og du kan jo nok ikke rigtig trække momsen fra nogen steder 😉
  • Hvis du skal købe topfigurerne eller bruge meget tid på at lave topfigurer, så skal det også med i beregningen.
  • Kageudstyr;  Det kan også være at du er nødt til at købe nyt kageudstyr: Det kan være nye fondantudstikkere til blomster eller bogstaver på kagen, pastafarver i særlige farver, ekstra kageforme og kageringe til de mange kager, fordi brudeparret har specielle ønsker eller der skal laves mange kager og det løber alt sammen op! Selvfølgelig er der noget af det, du måske kan bruge en anden gang og så skal budeparret måske ikke dække det hele, men pas på ikke at sælge dig selv “for billigt”, så du risikere at sidde og blive små-sur i løbet af processen, hvis du ikke føler, at dine udgifter er blevet dækket ordentligt.
  • Leje, samt evt. depositum for kagestativ. (Sørg også for at brudeparret dækker evt. modregninger i depositum, hvis stativet bliver væk eller går i stykker).
  • Transportudgifter, hvis du skal bringe kagen ud til stedet, hvor brylluppet afholdes.

Helt uundværligt udstyr

Disse ting kan jeg slet ikke undvære, når jeg laver bryllupskager

Kageforme, i forskellige størrelser til at bage kagerne i
– Fondant, til at overtrække kagerne med
Form til perlekanterStor rullepind til at rulle fondanten ud med, når kagen skal overtrækkes
– Bogstavsudstikkere (store bogstaver og små bogstaver), til at skrive oven på kagen

3-4 måneder før – leje af stativ

Til sommerbryllupper i Danmark er der run på rigtig mange ting – bryllupsfotografer, selskabslokaler, musikere osv. så man skal være ude i god tid og det gælder også hvis man skal leje et kagestativ i en kagebutik. Så sørg for at reservere stativet senest 3-4 måneder i forvejen. Tjek evt. med kagebutikken allerede et halv år i forvejen, hvornår de vil have en reservation fra dig.

2-3 måneder før – du laver pynten

2-3 måneder før kan du  sagtens gå i gang med at lave blomsterpynten i fondant / flower paste. Sørg for at pakke blomsterne forsigtigt ned i en kageæske når de er færdige. Jeg pakker dem også ind i engangsvaskeklude, så de ikke går i stykker. Du kan sætte æsken ind i et mørkt skab. De skal ikke i køleskab. Husk også at pakke blomsterstilken ind i f.eks. madfolie, sugerør eller lign. fødevarevenligt materiale. Du må ikke stikke en metalblomstertråd direkte ned i en kage! På denne side, kan se masser af vejledninger i, hvordan man laver forskellige blomster i fondant / gum paste.

inka28

Overvej også om du skal ud og have fat i en ekstra fryser og køleskab, som du kan have stående den sidste uge-14 dage op til bryllupet til alle råvarer og kager.

1-2 uger før – lave kagerne

1-2 uger før kan du bage kagerne og skære dem i bunde. Pak dem ind i madfolie og plastikposer og læg dem i fryseren.

Bagekage13

Weekenden før

Weekenden før brylluppet lavede jeg al moussen og chokolade ganachen, som skulle bruges som fyld i kagerne, samt ganachen til opsmøring. Jeg kom det hele i frostposer og lagde det i fryseren (dette er nok ikke helt reglementeret og du burde nok lave det frisk 1-2 dage før du skal bruge det), men jeg synes godt det kunne lade sig gøre og da det tog 1½ dag at lave moussen og ganachen, gjorde jeg det weekenden i forvejen, da jeg simplethen ikke kunne nå det 2 dage før brylluppet. Jeg kunne overhovedet ikke smage forskel, men det er på eget ansvar, hvis du kommer det i fryseren i stedet for at lavet det frisk 2 dage før brylluppet!

Når du laver moussen til rigtig mange kager, er det en god idé at lave det lidt ad gangen, så du f.eks. tænker: “Nu laver jeg moussen til den og den kage og lægger det i en frysepose og bagefter sætter jeg en post-it seddel på fryseposen, så jeg ved hvad moussen skal bruges til”.

Jeg skulle lave 5 kager, så jeg organiserede det, så jeg havde 2 poser med mousse til hver kage, dvs. en pose med chokoganache og en med skovbærmousse og så stod der f.eks. på posen: “Skovbær ø25”, så vidste jeg, at den mousse skulle bruges, når jeg lagde kagen på 25 cm i diameter sammen. På den måde kunne jeg hurtigt lægge kagerne sammen og jeg var sikker på, at der var mousse nok.

Mousse8

Sørg selvfølgelig også  for, at dit køkken og alle remedier er skinnende rene inden du laver kager og mousse og du vasker hænderne grundigt hele tiden. Det er bare ikke sjovt, hvis 80-100 mennesker får smadder ondt i maven af at spise din kage plus, at du risikerer en giga-bøde fra myndighederne, hvis folk bliver alvorligt syge..

3 dage før – tage mousse og kager ud af fryser

3 dage før brylluppet tog jeg moussen og ganachen ud af fryseren og lagde det over i et køleskab i stedet, så det kunne tø op. Du skal ikke lade det tø op på køkkenbordet, da det indeholder fløde, som kan blive surt. Sørg for at poserne med mousse ikke ligger tæt sammen i køleskabet for så tør de ikke ordentlig op. Tag poserne med mousse ud ad fryseren om morgenen.

Om aftenen kan du tage kagerne ud af fryseren og lægge dem til optøning på køkkenbordet. De skal selvfølgelig stadig være pakket ind i poser, så de ikke bliver tørre.

Hvis du laver  bogstaverne i fondant, (der skal bruges til navnene ovenpå kagen) kan dette også gøres i dag. Sørg for at overdæk dem med plastik/folie, så de ikke tørrer alt for meget.

Bogstaver8

2 dage før – lave perlekanter og lægge kagerne sammen

2 dage før lavede jeg alle perlekanterne i fondant og pakkede dem stramt ind i madfolie og frostposer, så er de stadig nogenlunde bøjelige og kan sættes på kagerne til sidst. På denne dag lagde jeg også alle kagerne sammen. (Tidsforbrug 8-9 timer).

perle12

Dagen før brylluppet

Om morgenen opsmurte jeg kagerne med chokoladeganache, udrullede fondanten og overtrak kagerne med fondant. Om eftermiddagen pyntede jeg alle kagerne med blomster, satte perlekanter på og limede navnene fast på kagen (tidsforbrug: ca. 8-9 timer).

Selve dagen (lørdag)

På selve dagen lavede jeg ikke andet end køre kagerne ud til stedet, hvor receptionen skulle holdes, jeg foretog et par sidste øjebliksreparationer af kagerne – sørg for at have spiselig lim, pensel og ekstra blomster og perlekanter med, hvis der sker lidt småskader under transporten. Husk også at transportere kagerne i flamingokasser med køleelementer. Til allersidst skal kagen placeres på stativ og man tjekker, at alt ser perfekt ud inden brudeparret og gæsterne ankommer (sørg for at kagen ikke står ude ad køleskab længere end højest nødvendigt – især, hvis det er en varm sommerdag.

Bry8

Alt i alt har jeg nok brugt omkring 150 timer (hvis det kan gøre det)

Hvad synes du? Har du idéer til smartere måder at gøre det på? Eller synes du at der mangler noget i denne gennemgang? Skriv endelig 🙂