Bogstaver på din kage

Jeg bruger næsten altid bogstaver af fondant eller gum paste på mine kager. Det gør dem mere søde og personlige, synes jeg. Herunder kan du se en vejledning i, hvordan man laver bogstaver til sin kage.

Bogstaver11

(I denne tutorial anvender jeg betegnelsen ”Fondant” men du kan bruge gum paste i stedet).

Du skal bruge:

 • Duster
 • Tylosepulver
 • Tandstik
 • Tallerken
 • Neglefil
 • Edible glue” (ikke på billede)
 • Pensel til madvarer (ikke på billede)
 • Evt. Rainbow dust spiselige glitterfarver

Bogstaver1

 1. Start med at farve fondanten eller gumpasten i den ønskede farve og ælt den grundigt så den er blød at arbejde med. Du tager lidt farve op på en tandstik og tørrer tandstikken af på fondanten, hvorefter du ælter farven ind i fondanten. Når fondanten har den rigtige farve tilfører du en knivspids tylosepulver. Uden tylosepulveret bliver fondanten for blød og svær at arbejde med.
  Husk at putte fondanten eller gumpasten i en tætlukket plasticpose hver gang du ikke arbejder med den, da den ellers tørrer og bliver ødelagt. Tag kun et lille stykke ud som svarer til det du skal arbejde med ad gangen og lad resten være i posen imens.Bogstaver10
 2. Tag din duster og dust et non-stick board og din rullepind lidt.Bogstaver2
 3. Rul fondanten tyndt ud på dit non-stick board med rullepinden.Bogstaver3
 4. Tag din bogstavsudstikker og tryk den hårdt ned i fondanten og kør den lidt rundt på pladen/boardet imens du opretholder det hårde pres. Udstik evt. flere bogstaver i det samme stykke fondant inden du forsigtigt fjerner den tiloversblevne fondant. Hvis fondantbogstavet hænger fast på udstikkeren, kan du bruge en pensel til forsigtigt at trykke bogstavet ud. Tip: Hvis det driller og du ikke kan få fondanten af udstikkeren, kan du banke udstikkeren ind i bordkanten for at få fondanten til at løsne sig fra udstikkeren.Bogstaver5Bogstavet er nu blevet udstukket:

  Bogstaver6

 5. Fjern den overskydende fondant. Bagefter kan du løfte bogstaverne forsigtigt væk fra boardet med en fondantkniv eller en lille paletkniv. Derefter lægger du bogstaverne til tørre på et fladt underlag, f.eks. en tallerken. Husk at duste underlaget lidt. Bogstaver8
 6. Hvis du vil peppe dine fondantbogstaver ekstra op, kan du evt. bruge glitterfarver (f.eks. Rainbow dust spiselige glitterfarver). Du pensler lidt edible glue på bogstavet og drysser bagefter bogstavet med lidt glitter. På kagen nedenunder har de hvide bogstaver fået en gang glitter.
 7. Når kagen er klar, er det en rigtig god idé at placere bogstaverne løst på kagen først, så du kan lege lidt med placeringen så den bliver så god som muligt. Hvis der ikke er ordentlig plads på kagen, kan du lade bogstaverne ligge i en bue i stedet for at placere dem vandret. Du kan se at på kagen på billedet var der ikke plads til at skrive “Tillykke” henover kagen. Jeg valgte derfor at placere bogstaverne i kanten af kagen i stedet.Bogstaver12
 8. Når bogstaverne er placeret rigtigt på kagen, tager du dem af en efter en, pensler bogstavet og lægger det fast på kagen, hvorefter du tager det næste bogstav af kagen, pensler det med lim og lægger det tilbage osv. Pas på, at der ikke kommer for meget lim på kagen udenfor det sted hvor bogstavet skal ligge.

Bogstaver11

Du kan lave bogstaverne flere uger i forvejen. Placér dem på et fladt underlag (dust underlaget lidt) et mørk og gerne køligt sted. Kom en plasticpose eller noget film hen over pladen/tallerkenen, så bogstaverne ikke bliver udsat for støv osv.

NB! Du skal være opmærksom på, at hvis bogstaverne skal sidde på siden af en rund kage, dvs. følge kagens runding, så kan du IKKE lave bogstaverne i forvejen for så tørrer de ikke op i den rigtige form, der må man i stedet lave bogstaverne til sidst.

Hvordan gør du når du laver bogstaver? Oplever du at de kan være svære at få ud af udstikkeren? Har du nogen gode idéer så kom endelig med dem 🙂

___________

All images & content are copyright protected. Please do not use  images or text without prior permission.