Lav et grønt blad i fondant / gumpaste

Dette er en vejledning (tutorial) i, hvordan
man laver et grønt blad med bBlomsterbuketlomstertråd. Jeg bruger rigtig tit grønne blade som pynt mellem alle blomsterne i sukkerbuketter, som du kan se på billedet til højre. Det er ligesom hvis du binder en rigtig blomsterbuket, den bliver også pænere, hvis buketten ikke kun består af blomster, men der er lidt pyntegrønt ind i mellem.

I denne vejledning/tutorial sætter jeg en blomstertråd fast på bladet. Det er en god idé, hvis bladet skal bruges i en lille dekoration/buket sammen med sukkerblomster, men du kan også lave blade uden blomstertråd, som du kan bruge oven på en kage, hvor du lægger bladene mellem blomsterne.

Til bladet skal du bruge følgende (lav gerne en del blade ad gangen, de kan holde sig meget længe og så har du et lille “forråd”):

  • Rullepind
  • Plastikpose
  • Duster
  • Tylosepulver
  • Tandstik
  • Viskestykke eller klud til at tørre fingrer
  • Bidetang (ikke på billede)
  • Æggebakke eller styrofoam plade
  • Spiselig lim ”Edible glue”
  • Pensel til madvarer

Billede1

Jeg plejer at bruge wiltons pastafarver til indfarvning af fondant og gumpaste. Til det grønne blad bruger jeg ”leaf green”

Grønt blad 2Start med at farve fondanten eller gumpasten i den ønskede farve og ælt den grundigt så den er blød at arbejde med. Du tager lidt farve op på en tandstik og tørrer tandstikken af på fondanten, hvorefter du ælter farven ind i fondanten. Når fondanten har den rigtige farve tilfører du en knivspids tylosepulver, så fondanten bliver nemmere at arbejde med.

Husk at putte fondanten eller gumpasten i en tætlukket plasticpose hver gang du ikke arbejder med den, da den ellers tørrer og bliver ødelagt. Tag kun et lille stykke ud som svarer til det du skal arbejde med ad gangen og lad resten være i posen imens.

Billede2

Tag en Wilton Flower Impression Mat og dust den lidt med din duster. Du skal også duste din rullepind lidt inden du starter. Form derefter et stykke fondant til en lille pølse.

Grønt blad 5

Pres forsigtigt pladen fra hinanden, så der bliver mere plads i sprækken forneden. Placér derefter det pølseformede stykke fondant mod kanten af sprækken. Når du presser pladen sammen igen, sidder fondanten i klemme i sprækken.

Grønt blad 6

Rul derefter fondant ud med din rullepind. Rul kun et par gange oveni sprækken. Derefter ruller du udad i begge retninger og opad ved siden af sprækken (hvis du bliver ved med at rulle oveni sprækken, går fondanten i stykker).

Grønt blad 7

Tag nu en rosenbladsudstikker og pres den ned i fondanten sådan at sprækken ligger nogenlunde i midten. Den udstikker jeg bruger er så lille så man godt kan udstikke 2 blade fra det samme stykke fondant. Pres hårdt ned med udstikkeren og rok lidt frem og tilbage så du får udstukket bladet fuldstændigt inden du fjerner udstikkeren igen.

Grønt blad 8

Fjern nu den overskydende fondant forsigtigt.

Grønt blad 9

Fjern bladene fra måtten ved at du klemmer måtten fra hinanden og derefter tager bladene forsigtigt af måtten. Fjern derefter den overskydende fondant fra bladene (du må ikke fjerne kanten på bladets bagside!).

Grønt blad 10

Læg bladene et ad gangen på skummåtten og tynd derefter kanten af bladet med dit balling tool hele vejen rundt ved at køre balling toolet på kanten. Den ene del af balling toolet skal hvile på bladkanten og den anden del skal hvile på skummåtten. Pas på du ikke presser for hårdt så bladet går i stykker.

Grønt blad 11

Klip derefter en blomstertråd over i 2 lige store stykker. Du skal bruge en skævbider/bidetang. På billedet bruger jeg en pladesaks, som var det første jeg fandt i min mands værktøjskasse, men det er altså helt forkert, ifølge min mand, så brug en bidetang i stedet 😆

Grønt blad 12

Læg bladene på bordet med bagsiden opad og pensl bagsiden med lidt lim. Du skal kun pensle langs med forhøjningens ene side. Læg derefter blomstertrådens ene ende langs med forhøjningen, der hvor du har limet.

Grønt blad 13

Buk forsigtigt kanten ned over tråden så bladet bliver fastgjort til den.

Grønt blad 14

Lad limen tørre lidt, f.eks. 5 minutter.

Placér bladet på måtten med bladmønstret sådan at forsiden af bladet vender nedad (nu brugte jeg en udstikker med bladmønster, så det behøves egentlig ikke, men hvis du bruger en udstikker af metal uden præger eller hvis prægningen er gået af da du tyndede kanten, kan du påføre et bladmønster ved at lægge skummåtten ovenpå bladet og udsætte bladet for et let tryk sådan at bladet får et mønster fra Wilton måtten

Grønt blad 16

Derefter kan du tage din fondant kniv eller en anden spids genstand, fx en lille fondant rullepind og meget forsigtigt tegne en linje ned igennem midten af bladet på forsiden (det glemte jeg at vise på billederne).

Grønt blad 17

Til sidst binder du blomstertape rundt om blomstertråden, så det ligner en grøn stængel. Start med at trække i tapen så du aktiverer limen. Rul derefter tapen om tråden mellem din tommeltot og pegefinger. Du skal trykke hårdt og det må godt føles lidt ubehageligt at rulle tråden mellem dine fingerspidser. Til sidst sørger du for at blomstertapen sidder fast helt oppe ved bladet ved at skubbe tapen op på plads, så metaltråden ikke er synlig.

Grønt blad 18

Derefter lader du bladet tørre ved at stikke blomstertråden ned i et af hullerne i en æggebakke eller i en styrofoam plade.

Blad i æggebakke

Jeg håber vejledningen giver mening, men ellers er du velkommen til at skrive til mig hvis du har spørgsmål. Hvordan laver du blade? Har du en anden metode? Foretrækker du fondant eller gum paste? Skriv endelig 🙂

___

All images & content are copyright protected. Please do not use  images or text without prior permission.