Sådan laver du en fresia i fondant / gum paste til en bryllupskage

I denne  ”how to” / vejledning forklarer jeg, hvordan du laver en fresia i fondant  eller gum paste. Du kan anvende blomsterne som flot pynt på en bryllupskage eller en rund fødselsdag.

fresia26

fresia24

En fresia i fondant eller gum paste vil se flot ud på bryllupskagen som fyld mellem større blomster som roser eller pæoner.

Fresier: Du skal bruge

Fondant eller gum paste i de ønskede farver
Tylosepulver, (kun, hvis du bruger fondant)
Pastafarve (f.eks. gul eller lilla til blomst og grøn farve til calyx/bærgerblad)
Udstikker.
Duster med maizena mel
Lim (
edible glue)
Skummåtter (både almindelig måtte + mexikansk skummåtte)
Rullepind
Balling værktøj
Pensler (til lim og pulverfarve)
Blomstertråd gauge størrelse 24 eller 26
Støvdragere
Tang til at klippe og bukke blomstertråd

fresia1

Sådan gør du:

1) Start med at farve fondanten eller gum pasten i den ønskede farve med pastafarve. Husk: Hvis fondanten eller gum pasten ligger ude for længe ad gangen, så tørrer det og bliver ubrugeligt, så opbevar det i en lufttæt pose, når det ikke anvendes.

2) Ælt fondanten / gum pasten og tilfør en knivspids tylosepulver, så fondanten bliver nemmere at arbejde med, (hvis du anvender gum paste er det ikke nødvendigt med tylosepulver). Lav en lille kugle af fondant eller gum paste og form kuglen til en aflang pølse

fresia2

3) Placér fondanten i et af hullerne i din mexikanske skummåtte. Lad halvdelen af pølsen stikke op ad måtten og form en lille klump.

fresia3

5) Gør pølsen flad med din rullepind, rul i alle retninger, så fondanten får samme størrelse hele vejen rundt

fresia4

6) Tjek at udstikkeren passer til fondanten, men du skal ikke udstikke oven på måtten

fresia5

7) Tag fondanten / gum pasten op ad måtten (Du skal nok lirke lidt) og læg det på et skærebræt / non stick board, som du har dustet med maizena mel. Læg den flade del nedad.

fresia6

fresia7

8) Udstik en blomst med en udstikker. Kør rundt med udstikkeren, mens du presser hårdt ned på fondanten. På den måde får du lavet et rent snit, så der ikke hænger ekstra fondant fast på blomsten.

fresia8

9) Fjern den overskydende fondant / gum paste og form pølsen, så den minder om en blomst

fresia9

10) Læg blomsten på kanten af den almindelige skummåtte og brug balling værktøjet til at tynde kronbladet. Gentag med alle blomstens spidser.

fresia10

11) Udrul endnu et lille stykke fondant med din rullepind. Husk at duste skærebrættet

fresia11

12) Udstik endnu en fresia og brug balling værktøjet til at tynde kronbladet. Gentag med alle blomstens spidser.

fresia12

fresia13

13) Kom lidt spiselig lim på den første blomst og læg den anden oveni. Lav en fordybning igennem begge blomster med den lille kugle på balling værktøjet.

fresia14

fresia15
14) Tag en blomstertråd og klip den over i 3 stykker med en bidetang. Lav derefter en lille løkke i den ene ende af tråden

duft16

15) Fold 2 støvdragere sammen og sæt dem fast igennem løkken i tråden. Klem løkken sammen med en tang.

fresia16

16) Stik blomstertråden ned igennem blomsten oppefra, så løkken sættes fast nede i blomstens midte. Du skal ikke kunne se løkken, når du har trukket den ned i blomsten. Lad blomsten tørre. Du kan lave en løkke på den anden ende af blomstertråden og hænge blomsten til tørre i løkken med hovedet nedad.

fresia18

17) Nu skal du lave bærgerbladet (en calyx). Du skal farve fondanten grøn. Udrul dernæst fondanten / gum pasten på boardet. Det skal rulles tyndt ud.

fresia19

16) Du skal nu bruge udstikkeren fra fresiaen igen

fresia20

17) Kom lidt spiselig lim på bladet

fresia21

18) Sæt bladet fast på blomsten, bladet skal trækkes på tråden nedefra

fresia22

23) Når blomsterne er tørre, kan du snurre grøn blomstertape rundt om tråden på samtlige blomster og blade. For at få blomstertapen til at lime til tråden, skal du trække lidt i tapen inden du begynder. Du skal presse hårdt med dine fingre, mens du snurrer tapen rundt om tråden. (det må godt føles lidt ubehageligt i fingerspidserne). Sørg for at blomstertapen sidder så tæt på bladet som muligt, så tråden ikke kan ses. Du kan sætte blomster og blade sammen i buketter ved hjælp af blomstertråd.

fresia25