Vejledning: Sådan laver du en klematis i fondant / gum paste

For et par uger siden fortalte jeg om min dejlige klematis  og det gav mig lyst til at lave den i fondant. Så her er en vejledning, der trin for trin gennemgår, hvordan du laver en klematis. Du kan bruge klematissen som pynt på en kage.

kle38

Der findes mange forskellige slags klematis, men her laver jeg én, der ligner denne clematis Montana, som vokser i min have.

Klematis2

Du skal bruge:

Fondant eller gumpaste
Tylosepulver, (kun, hvis du bruger fondant)
Klematisudstikker og præger
(Jeg anvendte et anemone udstikker og prægersæt)
Duster med maizena mel
Wilton Flower Impression Mat
Skummåtte
Ball værktøj
Pastafarve (brug den farve, som din klematis skal have)
Pulverfarve
(Pulverfarven kan have en nuance, der er lidt lysere/mørkere end farven på din klematis + gul / grøn pulverfarve til støvdrageren i midten af blomsten)
Pensler (til lim og pulverfarver)
Skeer (til at forme kronbladene med)
Hvid blomstertråd, gauge størrelse nr. 26 eller 28
Grøn blomstertape
Gul sytråd (eller i anden lys farve)
Skævbider / bidetang
Saks
Pincet
Lim (edible glue)
Køkkenrulle

kle1

Anemone udstikkeren har nogenlunde samme form og størrelse som en Clematis Montana (Bjergskovranke)

kle5

Sådan gør du:

Du starter med at lave kronbladene:

1) Farv din fondant eller gum paste i den ønskede farve med pastafarve. Jeg havde de rigtige blomster stående mens jeg farvede fondanten, så jeg ramte farven så præcist som muligt. Kom kun lidt pastafarve på ad gangen.

Husk: Hvis fondant eller gum paste ligger ude for længe ad gangen, så tørrer det og bliver ubrugeligt, så opbevar det i en lufttæt pose, når det ikke anvendes.

kle2

2) Ælt fondanten lidt og tilføj en lille knivspids tylosepulver. Uden tylosepulver bliver fondanten for blød og svær at arbejde med. Hvis du anvender gum paste i stedet for fondant skal du ikke tilsætte tylosepulver.

3) Kom lidt maizena mel på en ”Flower impression mat” fra Wilton ved hjælp af en duster med maizena mel. På måtten er der en lille slids eller rende, som du også skal duste ned i – pas på, at du ikke bruger for meget maizena. Du skal bruge renden til at fastgøre blomstertråden senere.

kle3

4) Form et stykke fondant / gum paste til en lille ”pølse” og pres forsigtigt pølsen mod den ene del af renden på Wilton måtten, mens du bøjer måtten fra hinanden, så de 2 stykker af renden bliver presset fra hinanden.

5) Når den ”pølseformede” fondant / gum paste hviler mod den ene del af renden, presser du måtten sammen igen, så et stykke af fondanten sidder i klemme i renden.

kle4

6) Rul dernæst fondanten / gum pasten  tyndt ud på måtten. Pas på med at rulle for meget oven på renden, så knækker fondanten! Rul i stedet væk fra renden – til begge sider og opad.

7) Tag klematisudstikkeren og placér den ovenpå måtten, så renden er nogenlunde midt på udstikkeren (du må gætte dig lidt frem).

8) Udstik et klematis kronblad og fjern den overskydende fondant rundt om udstikkeren inden du løfter kronbladet væk fra måtten.

kle6

9) Tag forsigtigt kronbladet af måtten. Du kan nu se, at der er en kant ned igennem midten af kronbladet på bagsiden. Kom lidt edible glue langs med kanten af kronbladet med en pensel.

kle7

10) Klip en hvid blomstertråd gauge størrelse nr. 26 eller 28 i 3 stykker med en skævbider/bidetang.

11) Læg et stykke blomstertråd langs med kanten på bladet og pres forsigtigt fondant kanten ned over blomstertråden, så den er skjult af kanten (på billedet bruger jeg grøn blomstertråd, men hvid er bedre for så ses tråden ikke så tydeligt).

kle8

12) Kom lidt maizena mel på klematisprægeren ved hjælp af en duster. Tag kronbladet og placér det i den nederste halvdel af silikoneprægeren. Tryk forsigtigt ned på bladet med den øverste halvdel af prægeren.

kle9

Hvis din præger kun har én del, så læg prægeren på bordet og kronbladet ovenpå. Tag dernæst din skummåtte og læg den ovenpå, hvorefter du presser forsigtigt ned på kronbladet med måtten.

kle10

13) Placér derefter bladet på  skummåtten og tynd kanten med et balling værktøj. Start med at placere balling værktøjet i toppen af klematisbladet og kør det langsomt ned langs med kanten af bladet, så den ene del af balling værktøjet er på måtten og den anden del på bladet. Pas på du ikke presser alt for hårdt, så bladet knækker. Balling værktøjet gør bladet tyndere og giver det et mere naturligt look.

kle11

14) Nu skal klematisbladet tørre. Lad det tørre på en omvendt ske, der kan forme klematissen i den rigtige form, mens bladet tørrer (Husk at duste skeen med lidt maizena). Lad bladet tørre et par timer – evt. et døgn.

kle13

15) Hver klematis består af 4 kronblade. Så du skal lave 3 blade mere + et ekstra i tilfælde af at et af kronbladene knækker når du samler blomsten (det er ikke usædvanligt at de knækker, når man samler dem til sidst, så lav endelig lidt ekstra).

På billedet har jeg lavet en masse blade. Efter de er tørret på skeen har jeg hængt dem op på et stativ jeg har fundet i IKEA, sådan et stativ er vældig praktisk 🙂

kle28

Sådan laver du støvdrageren:

Du skal nu lave støvdrageren, der sidder i midten af blomsten. Den laves af sytråd.

1) Tag et stykke sytråd  og snur det ca. 50 gange løst rundt om 2 af dine fingre. Sørg for at lade et lidt længere stykke hænge løst i hver ende af tråden.

kle29

2) Tag forsigtigt sytråden af fingrene og læg tråden på et bord.

3) Tag din blomstertråd og form en løkke i hver ende af tråden med en bidetang. Klip derefter blomstertråden over på midten (der er til 2 støvdragere i et stykke blomstertråd)

4) Sæt løkken fast i hver ende af dit sytrådsbundt.

kle33

5) Pres metalløkken fast om sytråden med bidetangen og snur metaltråden et par gange rundt med bidetangen. Tag derefter noget af den længere sytråd og snur rundt om resten af sytråden, så det ligner en ”mini-kost”. Du kan evt. fæstne tråden yderligere ved at snurre lidt blomstertråd om også.

6) Klip sytråden over på midten og studs derefter sytråden, så den får en passende længde i forhold til din blomst.

kle34

7) Kom edible glue på din sytråd og placér derefter snorene i sytråden så de ligner støvdragere med en pincet. Lad det tørre lidt.

9) Når sytråden er tørret lidt, skal du pensle den med lidt gul eller grøn pulverfarve, som du har hældt ud på et stykke køkkenrulle.

Sådan farver du klematissen med pulverfarve:

Du kan nu farve din klematis med lidt pulverfarve, sukkerblomster får generelt lidt mere ”liv”, hvis du tilfører pulverfarver.

Du farver med pulverfarve ved at hælde lidt farve ud på et stykke køkkenrulle og tager det op med en tør pensel. Bank lidt ad farven af på køkkenrullen inden du forsigtigt kommer lidt på bladene. Husk det er nemmere at komme farven på lidt ad gangen end at komme alt for meget farve på i første penselstrøg.

kle31

Du kan evt. dampe klematisbladene forsigtigt og i meget kort tid over en kedel med kogende vand, så farverne sætter sig bedre.

Sådan samler du blomsten:

1) Start med at snurre grøn blomstertape rundt om blomstertråden på samtlige klematis kronblade + støvdrageren.

kle19
2) For at få blomstertapen til at lime til tråden skal du trække lidt i den først.  Du skal presse hårdt med dine fingre, mens du snurrer tapen rundt om tråden.

3) Nu skal du samle din klematis: Tag et klematisblad og fastgør det til blomstertråden med støvdrageren ved at vinkle blomstertape rundt om de to blomstertråde.

kle36

4) Tag dernæst de næste 3 klematisblade og fastgør dem på samme måde, et ad gangen, så de fire blade fordeler sig jævnt rundt om støvdrageren i midten.

kle37

5) Når det sidste klematisblad sidder fast, fortsætter du med at tape blomstertråden hele vejen ned.

Klematissen er nu færdig og klar til at pynte på din kage 🙂

kle38

Jeg håber at du kan bruge denne tutorial. Har du spørgsmål til noget af det? Du er meget velkommen til at sende mig en kommentar. Jeg svarer så hurtigt jeg kan 🙂

kle40

All images & content are copyright protected. Please do not use  images or text without prior permission.