Sådan laver du en pæon (bonderose) i fondant / gum paste

Her er en ”how to” / vejledning, der forklarer hvordan du laver en pæon i fondant / gum paste, som du kan bruge som pynt på en kage.

pæ1
En af de skønne ting ved forsommeren er de store dejlige pæoner eller bonderoser, som blomstrer nu. Hvad enten de er hvide, lyserøde eller en helt tredje rødlig farve er de pragfulde i al deres næsten vulgære overdådighed.
Men du behøver ikke kun nyde dem i naturen, du kan også lave pæonerne selv i fondant eller gum paste. Det tager lidt tid at lave dem, men de vil til gengæld se fantastiske ud på din kage og kan give den et helt eksklusivt look.

Du skal dog være opmærksom på at det kræver lidt tålmodighed at lave en pæon, da den skal tørre flere gange i processen. Sæt 2-3 timer af til det over en 2-3 dage.

Du skal bruge:
Fondant eller gumpaste
Tylosepulver, (kun, hvis du bruger fondant)
Pæonudstikker
Pæonpræger (du kan evt. bruge en veiner til at præge bladene)
Styrofoam bold
Non stick board eller skærebræt uden riller
Duster med maizena mel
Skummåtte
Balling værktøj
Pastafarve (brug den farve, som din pæon skal have)
Pensler (til lim)
Rullepind
Skeer og engangsvaskeklud (til at forme kronbladene med)
Blomstertråd, gauge størrelse nr. 22
Grøn blomstertape
Skævbider / bidetang
Pincet (ha’ en, som du kun anvender til kager)
Lim (edible glue)
Køkkenrulle
En lille skål

pæ2

1) Start med at farve din fondant eller gum paste i den ønskede farve med pastafarve. (I denne tutorial, har jeg valgt ikke at farve fondanten). Husk: Hvis fondant eller gum paste ligger ude for længe ad gangen, så tørrer det og bliver ubrugeligt, så opbevar det i en lufttæt pose, når det ikke anvendes.
Tilfør en knivspids tylosepulver, så fondanten bliver nemmere at arbejde med. Husk, hvis du anvender gum paste er det ikke nødvendigt med tylosepulver.

pæ3

2) Klip en størrelse 20 gauge blomstertråd over på midten. Lav en stor løkke på tråden og stik blomstertråden ned i styrofoam kuglen oppefra så du trækker tråden hele vejen igennem kuglen og løkken øverst får tråden til at sidde fast i kuglen. På den måde sikre du, at tråden ikke ryger ud igen. (se billedet, hvis det her er lidt mystisk ;-).
Tråden skal være lang nok til, at du kan bøje enden, når pæonen skal hænge til tørring med blomsterhovedet nedad.  Snur derefter noget grøn blomstertape stramt omkring tråden.

pæ4
3) Tag et non stick board og dust det lidt med din duster. Du skal også duste din rullepind lidt inden du starter. Rul fondanten / gum pasten ud på boardet. Det skal rulles tyndt ud (gerne så det er næsten gennemsigtigt).

pæ5
4) Start med at udstikke 6 blade med den mindste pæon udstikker. Tag udstikkeren og pres hårdt ned og kør dernæst udstikkeren rundt på brættet, så du sikrer dig at fondanten har løsnet sig. Fjern derefter udstikkeren fra boardet/brættet. Læg de blade du ikke bruger under noget madfilm eller du kan anvende et “Gum Paste Storage Board” fra Wilton, det bruger jeg, for så tørrer kronbladene ikke imens.

pæ6
5) Tag en pæon præger eller en ”Wilton Flower Impression Mat” og kom lidt maizena mel på prægeren ved hjælp af en duster.  Placér prægeren på bordet og tag kronbladet og læg det ovenpå. Tag dernæst din skummåtte og læg den ovenpå, hvorefter du presser forsigtigt ned på kronbladet med måtten, derved får bladet en prægning fra prægeren.

pæ7
6) Læg kronbladet på skummåtten og brug balling værktøjet til at tynde kanten af kronbladet ved at presse forsigtigt ned på kanten og køre langs med den. Når du tynder kanten får blomsterne et mere naturligt look. Du skal kun tynde den øverste halvdel af kronbladet. Husk den ene del af balling værktøjet skal køre på blomsten den anden halvdel skal køre på måtten.

pæ8

7) Lim kronbladet fast på styrofoam boldet med edible glue. Sørg for at dække midten af styrofoam kuglen.

8) Gentag nu trin 5-6 med endnu et kronblad og placér det på styrofoam kuglen, så det overlapper det første kronblad hen over midten af kuglen.

pæ9

9) Gentag trin 5-6 med 4 kronblade mere. Placér derefter de 4 kronblade rundt om de to første, så der sidder 2 kronblade på hver side af kuglen og de overlapper hinanden, men de må ikke dække toppen af kuglen, man skal stadig kunne ane de to første blade.

pæ10

10)  Nu skal du udstikke 8 kronblade med den næstmindste pæonudstikker.

pæ11

Her ligger de alle 8, det er nemmest at udstikke dem på én gang.

pæ12
11) Gentag trin 5-6, hvor du laver prægning og tynder kanterne på kronbladene. Placér derefter kronbladene i hver sin ske og lad dem tørre i ca. 20 minutter.

pæ13

12) Lim edible glue på den nederste del af kronbladene

pæ14
13) Placér de 8 kronblade på styrofoam kuglen så de overlapper hinanden, toppen af kuglen skal forsat være synlig. Du skal sætte bladene lidt lavere end de inderste blade. (På billedet sidder bladene en anelse højt)

pæ15

Kronbladene skal bøje en lille smule ind mod centrum af blomsten. Brug din hånd til meget forsigtigt at forme blomsten.

pæ16

14) Du kan nu vælge at tilføje 8 kronblade mere med samme størrelse udstikker, det giver blomsten endnu mere fylde. Når du er færdig lader du blomsten tørre ved at hænge den med hovedet nedad.  Gerne til næste dag, men  i minimum 5-6 timer.

pæ18

15) Nu skal du tage den næste størrelse pæon udstikker (den næststørste) og udstikke endnu 8 kronblade.

pæ19

16) Gentag nu de samme trin fra tidligere med at præge (trin 5), tynde kanterne (trin 6) og lade kronbladene tørre i en ske i ca. 20-25 min. Sæt derefter kronbladene fast på pæonen med edible glue, så bladene overlapper og form dem let med din hånd, så de bøjer ind mod centrum. Husk at bladene hele tiden skal placeres en lille smule lavere end det foregående sæt blade.

pæ27

17) Tag en lille skål / glas og læg noget køkkenrulle i bunden og op langs siden, så køkkenrullen kan støtte pæonen. Læg pæonen i skålen.

18) Klip en engangsvaskeklud i mindre stykker. Placér de små stykker vaskeklud mellem pæonens blade med en pincet. Det sørger for at bladene ikke klasker sammen, men tørre i denne form.

pæ21
Man kan bedre se det med en lyserød blomst:

pæ22

19) Du kan evt. tilføje 6-8 blade mere i denne størrelse for endnu større fylde.

20) Lad blomsten tørre i minimum 5-6 timer, evt. til næste dag.

21) Til sidst skal du bruge den største størrelse pæon udstikker og udstikke 8 kronblade.

pæ23

 

22) Gør nøjagtigt det samme som før, hvor du præger bladene, (trin 5), tynder kanterne (trin 6) og lader kronbladene tørre i en ske, denne gang  i ca. 30 min.

pæ24

23) Tag pæonen op af skålen og lim kronbladene fast på pæonen med edible glue. Du kan evt. tilføje yderligere 8 blade mere i denne størrelse for endnu mere fylde.

24) Læg forsigtigt pæonen tilbage i skålen og placér stykker af engangsvaskeklud mellem de nye kronblade, så de tørrer i den rigtige form. Lad pæonen tørre.

pæ25

25) Til sidst kan du vælge at farve pæonen med forskellige nuancer af pulverfarve. Du kan også bare bruge den, som den er .

pæ26
God fornøjelse med din pæon. Skriv endelig hvis noget er uklart eller du har kommentarer/spørgsmål.