Her får du en vejledning i, hvordan du laver en fondant elefant, hvis du skal dekorere en lagkage til en barnedåb (dåbskage) eller en fødselsdagskage til et barn.
Jeg lavede fornylig denne lille elefant til min søns barnedåb, og den er ret nem at lave.
Til en fondant elefant skal du bruge:
215 gram Fondant eller gum paste
Tylosepulver, (kun til fondant)
Non stick board eller alm. skærebræt uden mønster
Pastafarve, fx hvis elefanten skal være lyseblå til den lille dreng eller lyserød til den lille pige
Sort fondant til øjne og hale
Rund udstikker, 6 cm i diameter
Rul tyl, f.eks. JEM nr. 7
Tandstikkere (runde, kan fås i 10’er-butikker)
Duster med maizena mel
Rullepind
Pensel
Spiselig lim
Balling værktøj
Veiner værktøj
Kniv
Frostposer/plastikposer
Målebånd
Køkkenrulle
Saks
Sådan gør du – fondant elefant til en dåbskage
1) Farv fondanten eller gum paste i den ønskede farve. Se evt. vejledning her.
2) Ælt fondanten grundigt og tilsæt en teskefuld tylosepulver. Det får fondanten til at hærde lidt op, så den er nemmere at arbejde med. Du skal ikke tilsætte tylosepulver, hvis du bruger gumpaste.
3) Tag ca. 15 gram fondant fra og læg i en frostpose.
4) Sørg for at ælte alle rynker/revner ud af den resterende fondant, det gøres nemmest ved at samle alle rynker og revner et sted på klumpen og så stille og roligt udglatte dem.
5) Lav en pølse af fondantklumpen. Skær pølsen i 3 stykker. Læg 2 af stykkerne i en tætlukket plastikpose.
6) Tag et af stykkerne og form det som en pære og placer “pæren” på bordet. Pres en tandstik ned i toppen og skub den 2/3 ned.
7) Tag tandstikken op og pensl 2/3 med spiselig lim. Sæt tandstikken ned igen.
8) Tag en pølse mere og ælt den så den bliver rund. Form en snabel.
9) Gør enden af snablen flad ved at banke snablen forsigtigt ned i bordet.
10) Lav en fordybning i snablen med dit veiner værktøj.
11) Lav riller i snablen med “veiner” værktøjet
12) Lav huller til øjnene med den lille kugle på et kugle / balling værktøj og pensl hullerne med lidt spiselig lim.
13) Tag en lille bitte smule sort fondant til øjne og sæt den sorte fondant fast i øjnene. Vi snakker 1/3 ært størrelse eller noget i den retning. Vær meget forsigtig med, at der ikke bliver tværet sort fondant ud i øjenomgivelserne, det er ikke til at få væk igen. Jeg køber færdiglavet sort fondant, da jeg synes det er meget bøvlet at farve fondant sort, det får sådan en underlig grå-grumset farve.
14) Tag de 15 gram fondant, du lagde til side i starten og udrul det med rullepinden. Udstik fondanten med en cirkel udstikker, der er 6 cm i diameter.
15) Skær fondanten over på midten og form det som elefantører. Sæt ørerne fast på hovedet med spiselig lim. Nu begynder det at ligne en fondant elefant.
16) Du skal nu lave elefantens hale. Tag et lille stykke sort fondant og gør det flat og form det til en dråbeform.
17) Klip i fondanten, så det ligner hår.
18) Lav et lille hul bag på elefanten med veiner værktøjet. Pensl med lidt lim og sæt halen fast på elefanten.
19) Tag nu den sidste “pølse” og udrul den så den er ca. 14 cm lang. Skær 1/3 del af til forben.
20) Tag det lange stykke og lav en lang pølse på ca. 10 cm. Snit den midt over med et meget skråt snit.
21) Form de 2 stykker, så det ligner bagben. Bank begge ender af pølsen ned i bordet så fødderne bliver flade i enden.
22) Tag en rund tyl, f.eks. JEM nr. 7 og lav tre små huller i hver fod, så det ligner elefanttæer.
23) Kom lidt spiselig lim på de skrå flader og sæt benene fast på elefanten
24) Tag den sidste trejdedel og form elefantens forben på samme måde. Sæt forbenene fast med spiselig lim.
25) Kom lidt spiselig lim på resten af tandstikken med en pensel og sæt hovedet fast på kroppen.
26) Nu er elefanten færdig og skal tørre. Den skal ikke i køleskab. Opbevar den tørt og støvfrit ved stuetemperatur til den skal bruges. Jeg lægger et stykke køkkenrulle under snablen, så snablen bliver løftet lidt mens den tørrer, så bliver den i den facon bagefter.
Så er elefanten helt færdig. God fornøjelse.