Sådan laver du balloner i fondant eller gum paste

Det ser festlig ud med balloner i fondant, når du skal pynte en fødselsdagskage til en børnefødselsdag. Ballonerne kan også bruges på en barnedåbskage, hvis du farver dem lyserøde eller lyseblå. Her får du en vejledning / DIY, der forklarer hvordan du laver balloner i fondant eller gum paste.

1-IMG_3156 kopi

I denne vejledning, viser jeg både hvordan du kan lave balloner til siden af kagen og balloner på pind, som kan sidde fast ovenpå kagen. Ballonerne vil se fine ud på børnekager og barnedåbskager.

DU SKAL BRUGE:

Fondant eller gum paste
Tylosepulver, (kun, hvis du bruger fondant)
Pastafarver
Runde udstikkere (jeg har et sæt med udstikkere i forskellige størrelser)
Duster med maizena mel
Non-stick board /skærebræt uden riller
Rullepind
Edible glue (spiseligt lim)
Pensel (til lim)
Evt. opbevaringsfolder fra Wilton
Blomstertråd (gauge str. 22 eller 20)

1-IMG_2984

SÅDAN GØR DU – til siden af en kage:

1) Ælt fondanten så den er blød og tilføj en lille knivspids tylosepulver. Uden tylosepulver bliver fondanten for blød og svær at arbejde med. Hvis du anvender gum paste / sugar paste i stedet for fondant skal du ikke tilsætte tylosepulver.

2) Farv fondanten i de farver, som du skal bruge til dine cirkler. Du skal bruge pastafarver. Se vejledning.

1-IMG_2407

3) Tag et non stick board eller skærebræt uden riller og dust det med maizena mel. Du kan bruge en duster. Du skal også duste din rullepind lidt inden du starter.

duster

4) Udrul dernæst fondanten / gum paste tyndt, men ikke for tyndt, du må prøve dig lidt frem. Dine balloner skal ikke være for tykke og kluntede at se på, men hvis de bliver for tynde, krøller de let sammen.

1-IMG_3001

5) Udstik en ballon med en rund udstikker. Kør rundt med udstikkeren, mens du presser ned på fondanten. På den måde får du lavet et rent snit, så der ikke hænger ekstra fondant fast på ballonen.

1-IMG_3004

6) Hvis du skal lave flere balloner er det nemmest at udrulle et stort stykke fondant / gum paste og udstikke alle ballonerne på én gang. Det er en god idé at udstikke rigeligt i forskellige størrelser. Hvis du skal sætte dem fast på kagen inden for kort tid, kan du lægge dem under noget plastik, så de ikke bliver stenhårde i mellemtiden. Jeg bruger en opbevaringsfolder fra Wilton.

Hvis du først skal bruge ballonerne senere – f.eks. om nogle dage, så kan du lægge dem til at tørre på siden af en kageform, så de tørrer i den rigtige facon, husk at lægge noget plastik over, så de ikke bliver støvet. Du skal også duste kageformen med din maizena duster, så ballonerne ikke hænger fast på kageformen.

1-IMG_3008

1-IMG_2980

Sådan gør du – lave balloner på pind til toppen af kagen:

1) Følg punkterne 1-4 ovenfor. Udstik derefter 2 balloner i samme størrelse.

1-IMG_3010

2) Dyp penslen i lidt spiselig lim og pensl begge balloner med lidt lim på den ene side af ballonen – kom endelig ikke ret meget på.

1-IMG_3013

1-IMG_3018

3) Læg en blomstertråd i limen, så den ligger midt på ballonen.

1-IMG_3019

4) Kom den anden ballon oveni med limen nedad, så de 2 balloner ligger præcist oveni hinanden.

1-IMG_3020

5) Når du skal sætte ballonerne oveni kagen, skal du ikke stikke blomstertråden direkte ned i kagen, sæt i stedet ballonerne fast i et “posy pick” – en hvid plasticholder, som du kommer noget fondant ned i og så kan du stikke blomstertrådene ned i holderen.

1-IMG_3130

Og her har du så kagen med ballonerne sat fast:

1-IMG_3156 kopi