Sådan laver du en perlekant til en lagkage

Noget af det, som gør bryllupskager, dåbskager og festlige lagkager rigtig flotte, er de små perlekanter på kagen. Her får du en vejledning i, hvordan du laver en perlekant.

perle12
Der er 2 metoder, når du skal lave perlekanter til din kage. Den ene metode er at lave perlerne i fondant eller gum paste. Ved den anden metode laver du perlekanten i royal icing (RI), som er en form for glasur med æggehvide i.

Fondant metoden:

Hvis du er begynder og ikke har den store tålmodighed med royal icing, så brug fondant metoden. Den bruger jeg og den fungerer rigtig godt – kagen kommer til at se flot ud og perlerne bliver meget regelmæssige og pæne uden det kræver nogen særlig øvelse.

Du skal bruge:
Fondant / gum paste
Tylosepulver (kun til fondant)
Edible glue
En duster med maizena
– En skarp kniv
– En god silikoneform (Jeg bruger en  silikoneform fra ”First Impression Moulds”. Formen er lidt dyr, til gengæld er den en super god kvalitet og nem at arbejde med).

Vejledning:

1) Ælt fondanten og bland en knivspids tylosepulver i.

pæ3

2) Tag din silikoneform – jeg bruger den på billedet fra First Impression Moulds. Du kan lave forskellige størrelser perler med denne silikoneform.

Tip: Hvis du laver en kage i flere etager, så brug de største perler til den nederste kage og mindre perler til kagerne højere oppe og til topkagen. Det er ikke sikkert dine gæster lægger bevidst mærke til det, men det er et trick, som gør, at de synes kagen ser endnu flottere ud.

perle1

3) Dust silikoneformen med maizena.

perle2

4) Form fondanten, så det ligner en lang tynd pølse

perle3

5) Put fondant-pølsen ned i silikoneformen, så den er udfyldt.

perle4

6) Tag en kniv eller paletkniv, og skær den overskydende fondant af langs med kanten af formen. Start på midten og skær ud mod begge sider.

perle5

Sådan ser det ud, når den overskydende fondant er væk:

perle6

7) Tryk ned på hver perle i formen, så der ikke ligger noget fondant ved siden af formen og hver perleform er helt udfyldt med fondant.

perle7

8) Vend formen om, så fondanten ligger ned mod bordet og træk forsigtigt formen opad og henad, så perlerne langsomt kommer ud på bordet.  Jeg har hørt om nogle, som putter formen med fondant i fryseren i et par minutter, så skulle den være rigtig nem at få ud, men jeg har ikke selv forsøgt mig med fryseren.

perle9

 

perle10

9) Lad perlerne tørre 10-20 minutter.

perle11

10) Tag et målebånd og mål kagens diameter, så du ved hvor mange cm perlekant du skal bruge for at dække kanten på kagen. Lav flere perlekanter indtil du har perler nok til hele kagen.

Perle15

11) Kom spiselig lim på kanten af din kage og sæt perlerne fast. Husk det gør ikke noget, hvis nogle af perlerne er knækket af , du kan bare lime dem på kagen, så de sidder tæt sammen alligevel.

perle16

Her er et par kager, hvor jeg har lavet fondantperler med formen fra First Impression Moulds.

Simone6

Bry6

Royal Icing metoden:

Himmelske Kager har en rigtig fin opskift på Royal Icing, (P.S: Du kan også springe over, hvor gærdet er væltet og købe et færdig Royal Icing mix, som bare skal blandes med vand). Når din Royal Icing er færdigblandet skal du bruge en rund tyl, en sprøjtepose og en kobler.

Perler18

Igen vil jeg henvise til Himmelske Kager, som har lavet en god how-to  der viser, hvordan du laver kanter i Royal Icing.

Nu har jeg fortalt dig lidt om, hvordan man laver perlekanter i royal icing, men du skal være opmærksom på, at det kræver en del øvelse.barnedåb3Perlekanten på billedet har jeg lavet med Royal Icing. Se her, hvis du vil vide mere om, hvordan jeg lavede kagen. For at perlerne ikke danner små toppe, har jeg “duttet” dem med et penselskaft, da perlerne ellers  let får en lille spids, der hvor tyllen slipper.

Det var lidt om perlekanter. Hvad synes du? Er du god til Royal Icing eller foretrækker du fondant perler? Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller kommentarer.