Sådan laver du legetøjsklodser til en barnedåbskage

Denne tutorial / “how to” viser, hvordan du laver små bogstavsklodser i fondant eller gum paste til en barnedåbskage.

1-IMG_0289

Min lille dreng blev døbt fornylig og til barnedåbskagen havde jeg lavet små søde legetøjsklodser med bogstaver på. En klods for hvert bogstav i hans navn.

Klodserne er ikke særlig svære at lave, det vigtigste er, at du prøver at få klodserne til at være så glatte og firkantede som muligt, så ser det flottest ud.

Du skal bruge:

Fondant eller gum paste (+ tylosepulver, hvis du bruger fondant)
Pastafarver (f.eks. lyseblå til en dreng eller lyserød til en pige, du kan evt. lave klodserne i forskellige nuancer)
– Runde tandstikkere
Cake smoother (helst 2 stk.)
– Fondantkniv
– Udstikkersæt til bogstaver (jeg har brugt Funky Alphabet fra FMM)
– Duster med maizena mel
– Non-stick board / skærebræt uden mønster
Rullepind
– Pensel
Spiselig lim

Sådan gør du

1) Prøv at afveje en klump fondant i den størrelse du skal bruge. Overvej, hvor stor kagen er. Hvis det er en stor kage, skal klodserne også have en pæn størrelse, så de kan ses på eller ved siden af kagen. Mine klodser vejede 80 gram hver. Klodserne skulle placeres foran en fondantkage, som var 30 cm i diameter og 10 cm høj. (Du kan evt. prøve at placere en klump fondant ved siden af den kageform, som du skal bage kagen i, så størrelsesforholdet bliver fornuftigt), husk også at tjekke, at klodserne er så store, at du kan få plads til bogstaverne!

1-IMG_0211

2) Farv fondanten eller gum paste i den ønskede farve. Hvis bogstavsklodserne skal være hvide, skal du ikke tilsætte pastafarve.

1-IMG_0237

3) Ælt fondanten grundigt og tilsæt en knivspids tylosepulver. Det får fondanten til at hærde lidt op, så den er nemmere at arbejde med. Du skal ikke tilsætte tylosepulver, hvis du bruger gum paste.

Husk altid at opbevare fondant / gum paste i en tillukket plasticpose, når du ikke bruger det, da det ellers bliver hårdt og ødelagt.

4) Kom maizena (majsmel) på et non-stick board / skærebræt, du kan fordele maizenaen med en duster.

1-IMG_9965

5) Afvej det antal klodser, som du skal bruge. Jeg skulle skrive navnet “Laurits”, så jeg skulle lave 7 klodser (hvorfor kaldte jeg ham dog ikke for “Bo” 😆 ). Jeg tog derfor 6 klumper fondant mere og vejede dem af på en køkkenvægt, så de havde samme vægt som den første klods.

1-IMG_0244

6) Start med at glatte klumperne, så der ingen synlige revner er i fondanten. Form derefter alle klodserne i hånden, så de er nogenlunde firkantede. Brug dine cake smoothers til at banke forsigtigt på toppen og siderne af hver klods til de er firkantede (hvis du ikke har 2 cake smoothers kan du anvende en paletkniv/kniv eller lignende).

1-IMG_0251

1-IMG_0252

Her er en færdig klods:

1-IMG_0261

Og her er de allesammen:

1-IMG_0272

7) Du skal nu lave bogstaverne til klodserne: Farv noget fondant eller gum paste i den ønskede farve. Rul fondanten tyndt ud på dit non-stick board med rullepinden.

Husk at komme maizena på pladen med din duster.

1-IMG_0274

8) Tag din bogstavsudstikker og tryk den hårdt ned i fondanten og kør den lidt rundt på pladen imens du opretholder det hårde pres.

1-IMG_0277

9) Fjern den overskydende fondant og tag bogstavet ud af formen. Tip: Hvis fondantbogstavet hænger fast på udstikkeren og du ikke kan få bogstavet af, kan du banke udstikkeren ind i bordkanten for at få fondanten til at løsne sig fra udstikkeren.

1-IMG_0279

10) Kom forsigtigt lidt spiselig lim på bagsiden af bogstaverne med en lille pensel og lim bogstaverne fast på klodserne med spiselig lim.

1-IMG_0280

1-IMG_0285

 

1-IMG_0293-001

God fornøjelse 🙂