Lær at lave grønne blade i fondant / gum paste

I denne tutorial / “how to”, forklarer jeg, hvordan du laver 4 forskellige typer af grønne blade, som du kan bruge til at pynte dine kager

1-blad29

Du kan bruge bladene til fødselsdagskager, festkager, bryllupskager osv. Jeg forklarer også, hvordan du farver bladene, så de ser mere naturlige ud.  Bladene kan både pynte mellem dine sukkerblomster på kagen eller du kan bruge blade som en dekorativ kant forneden på kagen.

De 4 bladtyper er:

  • Rosenblade
  • Liljeblade
  • Vedbendblade / efeublade
  • Kristtjørnblade

Disse blade er uden blomstertråd, men jeg har også lavet en vejledning, der forklarer, hvordan du sætter en tråd fast på dine blade.

Du skal bruge:

Fondant eller gum paste
Tylosepulver (kun til fondant)
Udstikkere (f.eks. rosenbladsudstikker, liljebladsudstikkervedbendbladudstikker og kristjørnbladudstikker)
Non stick board eller alm. skærebræt uden mønster
Rullepind
Duster
Evt. Wilton Flower Forming Cups
Pensler til pulverfarver
Grøn pastafarve
Gul og rød pulverfarve (for at give bladene et mere naturligt look)
Edible Glaze spray (så bliver bladene skinnende)

blad2

Sådan laver du blade

1) Start med at farve fondanten eller gumpasten i den ønskede farve. Jeg plejer at bruge Wiltons pastafarver til indfarvning af fondant og gumpaste. Til det grønne blad bruger jeg ”leaf green”, men du kan også anvende ”Moss green”. Læs om hvordan man farver fondant med pastafarver i denne vejledning.

Grønt blad 2

2) Husk at putte fondant / gum paste i en tætlukket plasticpose, hver gang du ikke arbejder med den, da den ellers tørrer og bliver ødelagt.  Ælt fondanten, så den er blød og tilføj en lille knivspids tylosepulver. Uden tylosepulver bliver fondanten for blød og svær at arbejde med. Hvis du anvender gum paste i stedet for fondant skal du ikke tilsætte tylosepulver.

3) Tag et non stick board og dust det lidt med din duster. Du skal også duste din rullepind lidt inden du starter.

blad3

4) Rul fondanten / gum pasten ud på boardet. Det skal rulles tyndt ud.

blad4

5) Udstik nu et blad med din udstikker. Kør rundt med udstikkeren, mens du presser hårdt ned på fondanten. På den måde får du lavet et rent snit, så der ikke hænger ekstra fondant fast på kanterne af bladet. Det er præcis samme metode uanset, hvilken af bladudstikkerne, du anvender.

blad1

Rosenblad:

blad9

Liljeblad:

blad13

Vedbendblade/efeublade:

blad7

Kristtjønblad:

blad11

6) Hvis du skal lave flere blade, er det nemmest at udrulle et stort stykke fondant / gum paste og udstikke alle bladene på én gang. Jeg lægger bladene under en opbevaringsfolder fra Wilton, så tørrer de ikke imens.

blad14

7) Nå du er klar, kan du lade bladene tørre, du kan lade dem tørre på et fladt underlag eller du kan f.eks. anvende “Wilton Flower Forming Cups” eller noget stanniol, hvis du gerne vil have, at dine blade får lidt facon.

blad15

blad16

blad17

blad18

Sådan farver du bladene

Når bladene er tørre kan du tilføje lidt pulverfarve for at give dem et mere naturligt look.

1) Åbn en beholder med pulverfarve. Hæld forsigtigt en lille smule pulverfarve op på et stykke køkkenrulle. Jeg bruger i reglen grøn, rød og gul pulverfarve.

blad19

2) Dyp en tør pensel i pulverfarven og dup den af på køkkenrullen, så du fjerner overskudsfarve. Kom forsigtigt pulverfarve på bladene. Jeg starter med at dække bladene med mørkegrøn pulverfarve, hvis jeg synes de er for lyse.

blad20

blad21

3) Derefter tilføjer jeg pletter af rød og gul pulverfarve på kanterne og lidt tilfældige steder på midten af bladene – kom ikke for meget rød og gul pulverfarve på.

blad22

blad23

4) Spray bladene med lidt edible glaze spray til sidst, så de bliver skinnende og lad dem tørre.

blad24

blad25

Jeg håber vejledningen giver mening, men ellers er du velkommen til at skrive til mig hvis du har spørgsmål 🙂