Min søsters bryllupskage

Min søster blev gift i lørdags ved et dejligt bryllup. Jeg havde for længe siden lovet at lave bryllupskagen. Et kæmpe arbejde, men det hele værd da den vakte stor glæde.

Bry2

Her kommer lidt inspiration, tips og tricks til, hvordan man laver en bryllupskage (og slipper godt fra det!)

Mængde

Noget af det man kan ligge vågen om natten over, er tanken om, at der ikke er kage nok! Jeg var meget i tvivl om, hvor meget kage jeg skulle lave, da kagen skulle spises til en reception om eftermiddagen. Folk er ofte mere sultne om eftermiddagen end efter en større middag sidst på aftenen. Min søster mente, at der kom mellem “65-90” mennesker til receptionen, så det gjorde det jo også til lidt af et gætværk 😉

Jeg brugte dette beregningsskema, men lavede “lidt” ekstra. Jeg endte med at lave 6 kager: 1 topkage på ø15, som brudeparret beholder. 2 kager på ø20, 1 kage på ø25 og 2 kager på ø30. Jeg brugte disse kageforme til at bage kagerne. Der var nok ca. 85 mennesker og sammenlagt var der vel ca. en kage på ø30 for meget, men den skal nu nok blive spist her bagefter.

Bry1final

Stativ

Jeg havde lejet stativet hos Kagebutikken i Albertslund. De har mange stativer at vælge imellem, men vi valgte et trappestativ, som  man kunne sætte kagerne direkte ind på, i stedet for at skulle stable kagerne ovenpå hinanden (lidt for nervepirrende!).

Bunde

Bundene er “Drømmekage fra Brovst“, som smager eminent godt som bunde i en lagkage (selvfølgelig kun sandkagen, ikke kokos-snasket på toppen). Jeg bagte 10 kager (2 kager i hver størrelse!) så jeg var sikker på, at jeg kunne skære kagerne i nok bunde, det var selvfølgelig alt for meget, men resten er røget i fryseren og kan bruges til romkugler senere.

Fyldet

Brudeparret var til prøvesmagning hos mig for nogle måneder siden og her opstod en mindre før-ægteskabelig diskusion om fyldet i kagen, da min søster insisterede på skovbærmousse og den vordende gom foretrak mango-passionsfrugt. Jeg endte med at afværge en større krise ved at foreslå,  at vi lavede et par af kagerne med det ene fyld og nogle af kagerne med det andet. Det viste sig at være en meget god idé, da de fleste af gæsterne gerne ville smage begge typer kage.  I alle kagerne var der også chokolade ganache, da chokoladen er en god kontrast til bærrene/frugten.

Bry3

Pynten

Puha det var et større kapitel med alle de blomster! Jeg tror jeg endte med at lave ca. 80 blomster og 50 grønne blade.

Bry4

Roserne er sat fast med en tandstik og inkaliljer og gerbera er lavet på tråd. Det samme er rosenbladene. Hvert blad/blomst har nok taget mig mellem 25-40 minutter at lave, så der er gået mange aftenener og weekender denne sommer med sukkerblomster og indimellem har svigermor, mand og bror også givet en hånd med (de 2 sidstnævnte var tvangsudskrevne og ville vist meget hellere spille playstation).

Jeg elsker at lave sukkerblomster, men efter 80 blomster, tror jeg, at jeg trænger til en lille ferie inden næste projekt 😉

Alle blomster og blade er lavet med denne fondant. Du kan læse mere om, hvordan man laver roser, gerbera, inkaliljer og grønne blade i tidligere blogindlæg.

Bry7

Bogstaverne er lavet med udstikkersættet “Script” fra FMM (der er brugt 2 sæt: Et med store bogstaver og et med små bogstaver). Jeg overvejede at lave bogstaverne i Royal Icing, men opgav hurtigt tanken, da jeg skulle have brugt rigtig meget tid på at øve mig for at få det pænt og så er det meget nemmere lige at udstikke nogle bogstaver i fondant.

Bry6

Perlekanten for neden på kagerne er også i fondant, de er lavet med en silikoneudstikker, som er rigtig nem at bruge.

perle10

Topkagen

Topfigurerne var en elefant og en flodhest i fondant (brudeparrets eget valg!) Det står totalt hen i det uvisse, hvorfor disse dyr blev valgt, men jeg synes da de blev meget nuttede. Det tog mig et par aftener at lave dem, men det var nu meget hyggeligt. Astiflasken skyldes min søsters store kærlighed til denne drik og den blå fondantklump ved siden af, skal forestille at være en dommerfløjte, da gommen er fodbolddommer i sin fritid.

Bry5

Det var en dejlig dag i lørdags og det virkede som om kagerne var en stor succes (Det kan ikke være helt galt, når folk fylder tallerknen for anden og tredje gang 🙂 .

Du kan læse mere i dette indlæg om, hvordan du kan planlægge dit eget “Projekt Bryllupskage”, så det bliver en rar og hyggelig oplevelse for dig at lave en bryllupskage. Med en god plan sikrer du, at der er styr på det hele og du undgår at gå i panik og skulle arbejde i døgndrift de sidste par dage op til brylluppet.

Bryllupskagen er amatørbagerens “Svendestykke”, og som en ekspedient i en kagebutik fortalte mig: “Det indebærer en hel del arbejde, men så er det heller ikke værre” og det vil jeg  give hende ret i, efter selv at have været møllen igennem.

Har du erfaringer med at lave bryllupskager? Skriv endelig en kommentar og fortæl lidt om dine egne oplevelser med bryllupskager 🙂

Bry8