Sådan laver du en gerbera i fondant / gum paste

I denne  ”how to” / vejledning forklarer jeg, hvordan du laver en gerbera i fondant  eller gum paste. Gerbera er skønne og glade blomster, som du kan anvende som festlig pynt på en kage.

ger19

Gerbera blomster kan være lidt vanskelige at få til at se helt rigtige ud i fondant, da rigtige gerbera har nogle ret indviklede detaljer i blomstens midte, så de gerbera jeg laver her, er måske lidt en krydsning med en krysantemum, men skidt pyt, jeg synes, at de er søde alligevel 🙂

Her er en rigtig gerbera:

ger31

Du skal bruge følgende:

Fondant eller gum paste
Tylosepulver, (kun, hvis du bruger fondant)
Pastafarve (kan være gul, lyserød etc.)
Pulverfarve (kan være en nuance lysere eller mørkere end pastafarven for at give mere liv til kronbladene, samt f.eks. gul eller lysegrøn til blomstens midte)
Gerbera udstikkere
Lille margerit udstikker til midten ca. størrelse ø3,5 cm
Wilton Flower Impression Mat eller udstikker til blomsterknop i midten
Duster med maizena mel
Skummåtte
Rullepind
Balling værktøj
Pensler (til lim og pulverfarve)
Stanniol og engangsvaskeklud.  (Til at forme blomsten med. Du kan også bruge en blomsterformerkop fra Wilton)
Lille Saks
Pincet (ha’ en, som du kun anvender til kager)
Lim (edible glue)

ger1

Sådan gør du

  1. Start med at farve fondanten eller gum pasten i den ønskede farve med pastafarve. (Gerbera er normalt gule, orange, røde, rosa, hvide eller creme-farvede). Husk: Hvis fondanten eller gum pasten ligger ude for længe ad gangen, så tørrer det og bliver ubrugeligt, så opbevar det i en lufttæt pose, når det ikke anvendes.
  2. Ælt fondanten / gum pasten og tilfør en knivspids tylosepulver, så fondanten bliver nemmere at arbejde med, (hvis du anvender gum paste er det ikke nødvendigt med tylosepulver).

pæ3

3) Tag et non stick board / skærebræt og dust det lidt med din duster. Du skal også duste din rullepind lidt inden du starter.

ger2

4) Rul fondanten / gum pasten ud på boardet. Det skal rulles tyndt ud.

ger3

5) Udstik en blomst med den største margerit/gerbera udstikker (Jeg bruger sættet fra PME på billedet). Kør rundt med udstikkeren, mens du presser hårdt ned på fondanten. På den måde får du lavet et rent snit, så der ikke hænger ekstra fondant fast på blomsten.

ger4

6)  Tag forsigtigt blomsten ud af udstikkeren, hvis den ikke har løsnet sig af sig selv. Brug evt. en lille spids kniv eller pincet til at lirke fondanten ud fra en enkelt af spidserne.

ger5

7) Det er nemmest at udrulle et stort stykke fondant / gum paste og udstikke alle blomsterne på én gang. Du skal bruge:
– 2 blomster med den største udstikker.
– 1 blomst med den næststørste udstikker
– 1 blomst med den mindste udstikker
(Dette er mit forslag, hvis du anvender PME udstikker-sættet).

Derudover skal du udstikke 3 blomster med en lille margerit udstikker i størrelsen ø3,5 cm

På billedet har jeg lagt blomsterne i et plastik chartek for at de ikke udtørrer, men man kan også få en rigtig opbevaringsfolder til blomster fra Wilton, som er godkendt til fødevarer.

ger6

8) Placér din gerbera på en skummåtte. Brug balling værktøjet til at tynde kanten af kronbladet ved at presse forsigtigt ned på midten og kør fra midten og ud til spidsen af hvert kronblad en til to gange.

ger7
9) Tag skaftet af en pensel og pres skaftet ned på hvert kronblad to gange men lidt forskudt, så der kommer en fold i midten af hvert kronblad.

Gerbera_web
10) Læg blomsten på et stykke sølvpapir, som du har formet, så blomsten får lidt facon og ikke bliver helt flad, når den tørrer. Put evt. et stykke engangsvaskeklud oven på sølvpapiret inden du lægger blomsten på det. (man kan også anskaffe en rigtig blomsterformer, det er lidt nemmere at bruge end sølvpapiret).

11) Form nu den næste blomst (den i samme størrelse). Brug balling værktøjet og penselskaftet (se trin 8 og 9).

12) Pensl midten af den første blomst med lidt edible glue og læg blomst nr. 2 oveni den første.

ger9

13) Klip en engangsvaskeklud i små stykker og med en pincet placerer du forsigtigt stykkerne mellem de to lag blomster, sådan at nogle af kronbladene på blomst nr. 2 bliver løftet lidt op og ikke ligger fladt ovenpå blomst nr. 1. Når blomsten tørrer får den mere fylde og bladene stritter mere.

gerbera til web

14) Gentag nu processen med de 2 næste blomster i de mindre størrelser, så de bliver formet med balling værktøjet og penselskaftet (se trin 8 og 9).

15) Tag de to blomster i de næste størrelser og lim på midten af blomsten i sølvpapir. Læg lidt stykker af vaskeklud ind mellem bladene, så du synes det ser pænt ud – blomsten kan også blive for strittende, hvis man kommer for meget vaskeklud mellem bladene!

ger10
16) Tag nu de 3 blomster du har udstukket med den lille margerit udstikker. Placér dem på skummåtten. Tag en lille saks og halvér alle kronbladene.

ger12
17) Tag dit balling værktøj og kør den lille kugle på hvert af de halverede kronblade fra spidsen og ind mod midten, så bladene løfter sig ind mod midten af blomsten.

ger13

18) Kom lidt pulverfarve på de 3 små blomster. Undgå at komme pulverfarve på midten af blomsterne.

ger14

19) Du skal nu lave blomstens midte: Tag en Wilton Impression Mat og dust den lidt med din maizena duster. Tag dernæst en lille klump fondant og put den ned i formen på Wilton måtten og giv fondanten et let tryk.

ger11
20) Lim blomstens midte fast på den ene af de små blomster, kom evt. også lidt pulverfarve på.

ger15

21) Kom lidt edible glue på midten af de 2 andre blomster og sæt de 3 blomster  sammen. Lim dem derefter fast på den store blomst med edible glue.

ger16

22) Du kan evt. komme lidt pulverfarve på den store blomst også. Kom en lille smule på ad gangen, så du ikke får givet den f0r meget farve ét sted.

ger17

Og så er din gerbera ved at være færdig. Lad den tørre i mindst 6 timer og gerne til næste dag. Husk at bladene knækker let, når den er tør! Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne vejledning 🙂

Her er en, jeg har lavet i hvid:

ger30