Sådan overtrækker du en firkantet kage med fondant

Jeg får af og til spørgsmålet – hvordan overtrækker man en firkantet kage med fondant? Er der nogle nemme løsninger? Tja bum bum.. nemt og nemt, det ved jeg ikke? Men her får du ihvertfald en vejledning.

Her viser jeg, hvordan du udruller og overtrækker en kage, som er firkantet. I dette tilfælde en kage, der er 30×30 cm. Det kræver øvelse, så du må ikke føle, at du har gjort noget galt, fordi det ikke bliver særlig pænt de første 5-10 gange du gør det – øvelse gør mester!

Hvad er fondant og hvilken type skal du bruge?

Fondant er en sukkermasse, som man overtrækker kagen med. Du kan købe den i forskellige kagebutikker. Alternativt kan du lave det selv af skumfiduser, så kaldes det “MMF” (Marchmallow Fondant). Se en opskrift her. Det skal understreges, at jeg aldrig selv har forsøgt mig med at lave det (synes det er for bøvlet og det kan hurtigt blive dyrt alligevel, når man skal indkøbe ret store mængder af skumfiduser  🙄 ).

Hvor meget fondant skal du bruge?

Det er vigtigt, at du ikke begynder at rulle en for stor mængde fordant ud, men kun det, du skal bruge, da fondanten ellers meget nemt tørrer (opbevar det altid i en plasticpose, når du ikke bruger det). Du kan se en oversigt her, der viser, hvor stor en mængde du skal bruge i forhold til kagens størrelse.

Udrulning af overtræk – Sådan gør du:

Start med at rengøre bordet og dit underlagt grundigt. Jeg anvender et non-stick underlag, der hedder “The Mat” og en lang rullepind, da jeg synes almindelige kageruller giver mærker. Ælt fondanten grundigt, så den bliver smidig. Du skal IKKE blande tylosepulver i fondanten, når den skal anvendes til overtræk.

Når du skal udrulle fondanten, starter du med at placere fondantklumpen på midten af måtten, tag din rullepind og begynd at rulle ud. Skift hele tiden retning fra midten og ud, så du udruller en gang opad, en gang mod højre, en gang nedad, en gang mod venstre osv. Stop med at rulle 1 cm før du rammer kanten af fondanten.

Til en kage, der er 30×30 cm skal jeg bruge et overtræk, der er mindst 50×50 – gerne mere, da der skal være 10 cm ekstra i alle 4 sider til kanterne af kagen.

Overtrække kagen

Nu er du klar til at overtrække kagen: Fondanten hænger fast på non-stick måtten, så nu tager du forsigtigt måtten og vender den på hovedet så fondanten bliver lagt ned over kagen, mens måtten stadig sidder fast ovenpå, hvorefter du meget forsigtig trækker måtten af, (dette kræver en speciel non-stick måtte, så det er muligt at fjerne den bagefter).

Når du skal placere fondanten, så vær super omhyggelig med at placere den midt på den firkantede kage, så der er lige meget fondant til alle sider, jeg plejer at lægge fondanten på ved at starte i den ene side, tjekke at fondanten når langt nok ned her og så lempe den forsigtigt på plads.

(Måtten ser måske lidt snusket ud på billedet – jeg har altså lige vasket den inden jeg startede, men der hænger lidt maizena fast på den..)

Nu skal vi så sikre, at fondantovertrækket bliver pænt og jævnt både på toppen af kagen og på alle 4 sider. Start med at glatte toppen. Til det formål anvender jeg en cake smoother. Du skal ikke bruge for lang tid for hvis fondanten begynder at tørre, risikerer du, at den knækker, når du skal glatte siderne.

Når du skal glatte siderne på en firkantet kage, skal du bruge begge dine hænder: Hvis du er højrehåndet, glatter du forsigtigt siden med din højre hånd (ikke trykke med tommelfinger eller andre fingre, men glat med helt flad hånd), hvis fondanten folder for neden, løfter du forsigtigt lidt op i fondanten med venstre hånd, mens du glatter med højre (er du venstrehåndet, gør du det selvfølgelig omvendt). Du skal IKKE glatte helt ned på et sted ad gangen, glat 1-2 cm ned og fortsæt på alle sider, men kun et par cm ad gangen. Når du har været hele vejen rundt, glatter du et par cm længere ned og så fremdeles, mens du forsigtigt løfter op/hiver ud i fondanten med den anden hånd, hvis noget rynker/folder. På den måde bliver dit overtræk helt glat. Når du skal forbi et hjørner, glatter du på samme måde, du skal ikke folde fondanten.

Når du er nået hele vejen ned, glatter du kagen på alle 4 sider med din cake smoother og herefter skærer du forsigtigt den overskydende fondant væk. Jeg plejer at bruge en fondantkniv. Pas på du ikke skærer for langt oppe, så opsmøringen nedenunder bliver synlig.

Så er kagen klar til pyntning 🙂

SE OGSÅ: Kageudstyr: Hvad har du brug for?

Jeg kan også anbefale at se denne video (jeg bruger dog ikke begge dele af måtten, kun den nederste)