• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Blomsterkager

En blog om at lave kager og sukkerblomster

  • Forside
  • Lær at lave fondant kager
  • Udstyr
  • Vejledninger – fondant
    • Sukkerblomster & blade
    • Bogstaver & kagekanter
    • Legetøj & dyr
    • Fondant teknikker
  • Opskrifter
    • Oversigt over opskrifter
    • Kageopskrifter
    • Kagebunde
    • Mousse & Ganache
    • Cupcakes
    • Smørcreme / frosting
  • Kager til inspiration
    • Alle kager
    • Bryllupskager
    • Barnedåb
    • Børnekager
    • Sjove kager

Sådan laver du en rose i fondant eller sugar paste

10. juli 2014 by Karen 9 Comments

Email, RSS Follow
Pin It

Rosen er havens dronning og her får du en tutorial, der giver dig en masse tips til, hvordan du laver flotte roser til f.eks. en bryllupskage.

roseralle1
Jeg kom for et stykke tid siden til at sige ja til at lave min søsters bryllupskage. En kæmpe ære at blive spurgt, men kagen skal være til 80 mennesker (gulp!) og med roser, så der skal temmelig mange roser til!

Men jeg tænkte, det kunne være en god idé at skrive denne “how-to”, der forklarer hvordan man laver en rose i fondant eller gum paste, nu hvor jeg alligevel er i gang med at lave en 40-50 stykker 😉

Sådan laver du en rose i fondant eller gum paste

Du skal bruge:
• Gum paste eller fondant + tylosepulver, hvis du anvender fondant.
• Pastafarve og pulverfarver til rosenbladet (f.eks. rød, lyserød, gul, fersken, orange etc.)
• Lim (Edible glue)
• Pensler til lim og pulverfarver (brug ikke den samme)
• En duster med maizena mel
• Non stick board
• En rullepind
•  Runde og tykke tandstikkere
• Rosenbladsudstikkere (jeg anvender en 5 bladsudstikker, sammen med et rosenbladssæt fra FMM)
• Balling værktøj
• Skummåtte
• 1 opbevarings-mappe eller noget madfilm
• 1 plastikpose
En blok af styrofoam (kan købes i Panduro Hobby)

I denne vejledning sætter jeg roserne fast på en tandstikker, men man kan også bruge blomstertråd, dette beskriver jeg dog ikke yderligere her.

Trin for trin vejledning:

1) Farv gum pasten / fondanten i den farve du ønsker, at din rose skal have. Hvis du anvender fondant skal du ælte en knivspids tylosepulver ind i fondanten.

2) Husk at putte fondant /gum paste i en tætlukket plasticpose, hver gang du ikke arbejder med den, da den ellers tørrer og bliver ødelagt. Tag kun et lille stykke ud som svarer til det du skal arbejde med ad gangen og lad resten være i posen imens.

3) Tag et non stick board (brug evt. skærebræt uden riller) og dust det lidt med din duster. Du skal også duste din rullepind lidt inden du starter

ger2

4) Tag en lille bold af gum paste og form den til en kegle. Alternativt kan du bruge en flamingokegle. Keglen skal være ca. 2/3 del mindre end den mindste rosen udstikker du ønsker at anvende.

5) Lav en kegle for hver rose du ønsker at lave. Du skal vente til den er tørret fuldstændigt inden du går videre, vent gerne nogle timer, evt. til næste dag. Du kan også være utålmodig (som mig 😉 ) og bare gå videre med det samme, men du kan godt risikere, at nogle af dine roser går fra hinanden, hvis keglerne ikke har haft tid til at tørre ordentligt.

Rose7

6) Ælt din gum paste godt igennem, så den bliver blød og nem at arbejde med og rul gum pasten meget tyndt ud på dit non stick board ved hjælp af rullepinden (hvis man lægger et stykke papir med skrift nedenunder gum pasten, skal det være så tyndt at man kan se skriften – ikke læse).

Rose1

7) Udstik 2 blomster med din 5 bladsudstikker. Sørg for at bevæge udstikkeren forsigtigt frem og tilbage mens du opretholder presset mod gum pasten, så udstikkeren skærer helt igennem hvert blad.

Rose2

På billedet har jeg udstukket blomsterblade til flere roser:

Rose4

8) Læg blomsterne under noget madfilm/plastik. så de ikke tørrer. På billedet har jeg lagt blomsterne i en opbevaringsfolder til blomster fra Wilton.

Rose5

9) Udstik 1 blomsterblad med en af udstikkerne fra FMM. Bladet skal være så stort at det kan foldes rundt om keglen på den lange led og dække keglen.

Rose6

10) Tag dernæst rosenbladet og placér det på en hård skummåtte, hvorefter du tynder kanten af rosenbladet. Det får rosenbladet til at se mere ægte ud. Kør langs med kanten af bladet med dit balling værktøj. Du skal kun tynde kanten på den ene halvdel af bladet. Sørg for at halvdelen af balling værktøjet kører på skummåtten og den anden halvdel på rosenbladet.

Rose9

11)  Pensl rosenbladet med lim (edible glue) og fold bladet rundt om keglen på det lange led, så den del, som du har tyndet med balling værktøjet vender op ad.

Rose11

Der skal være lidt af rosen bladet, som stikker op fra keglen (ca. 1 cm), sådan at den spidse ende af keglen er dækket, der skal ikke være et for stort hul i toppen.

Rose12

12)  Tag derefter rosenbladet med de 5 blade og tynd kanterne med balling værktøjet. Denne gang skal du tynde begge sider af alle 5 rosenblade.

Rose13

13) Kør derefter balling værktøjet forsigtigt rundt på midten af hvert blad, så det får en runding.

Rose14

14) Kom lidt edible glue i midten af de 5 rosenblade og lidt på hvert blad. Pas på du ikke kommer for meget på.

Rose15

15)  Placér keglen i midten af de 5 rosenblade. Forestil dig, at du nummererer bladene fra 1-5: Tag nu et af bladene og fold op om rosenkeglen. Dette er blad nr. 1. Lad det stå åbent i den ene side.

Rose16

16) Spring et blad over (blad nr. 2) og fold det 3. blad op om keglen, men lad den ene side stå åben. Fold blad nr. 1 ind over blad nr. 3.

Rose17

17) Spring endnu et blad over (nr. 4) og fold det 5. blad op om keglen. Fold blad nr. 3 ind over blad nr. 5.

Rose18

 

Rose19

18) Fold de resterende 2 blade (nr. 2 og 4) op om keglen. Ryk lidt rundt på bladene så de folder om rosen på en naturlig måde, du kan evt. bøjet et par af hjørnerne. Lad gerne rosen tørre lidt, før du går videre.

Rose20

16) Tag den anden blomst med de 5 rosenblade og gentag processen på samme måde som med de foregående blade – tynd kanterne og kør balling værktøjet forsigtigt rundt på midten af hvert blad.

Rose21

Kom edible glue på og placér rosen i midten:

Rose22

Når du skal sætte bladene på, skal du ikke springe blade over, men blot sætte bladene på efter hinanden men lade dem overlappe lidt. Husk, at bladene skal være på højde med de inderste blade! De skal ikke være højere eller lavere placeret end de inderste blade.

Rose23

Du kan vælge at stoppe nu, hvis du bare skal bruge en rosenknop. Hvis du skal bruge en større rose, fortsæt til trin 17.

17) Jeg vælger derefter at udstikke 5 blade individuelt med en udstikker fra FMM, der er lidt større end 5 bladsudstikkeren. Gentag processen, som beskrevet ovenfor.

Rose25

 

Rose26

Rose27

18) Til sidst kan du vælge at udstikke 5-7 blade med en endnu større udstikker fra FMM. Fold gerne kanterne tilbage med en tandstikker og lad dem tørre lidt inden du limer bladene fast på rosen. Hvis du oplever at rosen er ved at blive for høj, så bladene kommer til at sidde for langt nede i forhold til midten, så kan du forsigtigt skære lidt af bunden inden du sætter det næste lag blade fast.

Rose29

19) Så er rosen færdig. Husk, at nøjes med at sætte 15-20 blade på din rose (3-4 lag). Rosen bliver ikke pænere, jo flere blade du sætter på! Der skal i stedet være lidt luft imellem bladene, så arrangér/buk forsigtigt bladene, så rosen ser mere levende ud. Hvis du bliver ved med at tilføje nye lag af blade, risikerer du, at rosen bliver tung og kluntet at se på i stedet.

Her er den færdige rose med ca. 20 blade:

Rose30

20) Næste dag, når rosen er helt tør, kan du pensle enden af en tandstikker med edible glue og forsigtigt bore den ind i midten af rosen. Pas på du ikke stikker den for langt op, så du beskadiger rosen.

Det var lidt om roser – god fornøjelse 🙂 og spørg endelig, hvis der er noget du er i tvivl om!

I de næste indlæg, kan du læse om, hvordan du laver en lille calyx til din rose og hvordan du farver din rose med pulverfarve for at give den et mere naturligt look.

roseralle2

Hvad andre læser:

Sådan laver du en gerbera i fondant / gum paste
Sådan laver du en nem flæseblomst til bryllupskager og cupcakes
Sådan laver du fondant tog til en barnedåbskage
Sådan bruger du en Funky Alfabet bogstavsudstikker

Filed Under: Mest populære indlæg, Sukkerblomster & blade, Vejledninger - fondant Tagged With: Bryllupskage, Roser, sukkerblomster, Tutorial, vejledning

« Lækre hjemmelavede romkugler – Sådan!
Sådan laver du en calyx til roser »

Reader Interactions

Comments

  1. Nete says

    16. marts 2015 at 22:14

    Hej

    Tak for guiden, men jeg har lige et spørgsmål. Når du sætter roserne på kagen, sætter du dem så fast vha tandstikker eller limer du nogle fast med spiselig lim. Jeg er nemlig i gang med at lave en kage , hvor jeg skal have roser ned langs kagen, den skal være i 2 lag og kom først nu til at tænke på at de roser der sidder på siden af kagen nok ikke kan holde bare med lim…

    Hilsen Nete

    Svar
    • Karen says

      20. marts 2015 at 17:31

      Hej Nete

      Dem på siden af kagen bør du nok sætte fast med en tandstikker + spiselig lim, der kan holde på dem. Mens roser oven på kagen sagtens kan sidde fast med spiselig lim alene.

      Når du limer tandstikkeren fast i rosen, skal du lige være obs på hvor hurtigt din fondant / gum paste tørrer, hvis det er meget hurtigt tørrende, skal du ikke vente ret længe med at stikke tandstikken op rosen.

      Hilsen Karen

      Svar
  2. Marianne says

    1. maj 2015 at 05:47

    Hej

    Sikke en fin vejledning 😉 Hvilken funktion har tylosepulveret i fondanten? Og køber du specielle tandstikker – specielt til mad?

    Mvh Marianne

    Svar
    • Karen says

      1. maj 2015 at 14:53

      Hej Marianne

      Tak for din søde kommentar 🙂

      Fondant bliver meget blødt at arbejde med, hvis der ikke er tylosepulver i. Pulveret får fondanten til at hærde mere op. Du risikerer at fondanten bliver for blød og klistret at arbejde med, hvis du skal lave roser eller andre lidt indviklede ting, hvor du sidder længe med fondanten i hænderne, hvis du ikke har tilført en knivspids tylosepulver. Det er kun hvis du bruger fondant til at overtrække en kage med at du endelig ikke skal tilføre tylose da du så risikerer at overtrækket sprækker/knækker og bliver for tørt. Hvis du ikke gider købe tylosepulver, kan du i stedet bruger gum paste, flower paste eller sugarpaste (det er nogenlunde det samme). Her skal du ikke tilføre tylosepulver. Til gengæld hærder det hurtigere op og bliver tørt end fondant. Ja det er lidt af en videnskab 😉 Du må prøve dig frem hvad du foretrækker 🙂

      Jeg bruger bare almindelige tandstikker.

      Mvh Karen

      Svar
  3. Julie says

    1. juni 2015 at 16:05

    når du laver roser og andre blomster med fondant, laver du så selv fondanten eller køber du den?

    I så fald at du selv laver den, hvilke ingredienser bruger du?

    Super fed side, med god hjælp til en som mig 🙂

    Svar
    • Karen says

      2. juni 2015 at 22:13

      Hej Julie
      Tusind tak for ros 😊 jeg er rigtig glad for at du kan bruge siden.
      Jeg køber altid fondanten færdig, man kan lave det selv, det går under betegnelsen “MMF” eller marshmellow fondant. Men inden man er færdig med at købe marshmellows til sin fondant har man alligevel brugt en del penge og så synes jeg det er nemmere og hurtigere at købe den færdig. Men hvis du har lyst til at kaste dig ud i det findes der masser af opskrifter på MMF på nettet.
      Mange hilsner Karen

      Svar
  4. Anne Marie Damborg says

    15. september 2015 at 11:14

    Man kan også lave fondant selv. jeg har en meget simpel opskrift, hvor man ælter en bøtte pasteuriserede æggehvider, 750 g. flormelis, 2 store spsk. glukosesirup sammen. Hvis man skal bruge det til at modellere med putter man også en lille tsk. tylosepulver i.

    Svar
    • Karen says

      18. september 2015 at 14:17

      Hejsa

      Tusind tak for tippet 🙂 Ja man kan sagtens lave fondanten selv og det er der også mange kage-entusiaster, der gør. Men jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig synes jeg har tiden til det, så jeg plejer at købe den.

      Mange hilsner fra Karen

      Svar
  5. FirstCasey says

    2. december 2017 at 08:46

    I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra
    bucks every month because you’ve got high quality content.

    If you want to know how to make extra $$$, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primary Sidebar

Velkommen til Blomsterkager.dk

Hej! Tak fordi du kikker forbi. Jeg hedder Karen og jeg elsker at bage og lave blomster af fondant. Her kan du finde masser af tutorials og opskrifter.

Følg min blog

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Søg i opskrifter

Kategorier

  • Alle kager
  • Barnedåb
  • Bogstaver & kagekanter
  • Børnekager
  • Brød & Boller
  • Bryllupskager
  • Cupcakes
  • Fondant teknikker
  • Kagebunde
  • Kageopskrifter
  • Kager til inspiration
  • Lær at lave fondant kager
  • Legetøj & dyr
  • Mest populære indlæg
  • Mousse & Ganache
  • Opskrifter
  • Sjove kager
  • Smørcreme / frosting
  • Sukkerblomster & blade
  • Værktøjer
  • Vejledninger – fondant

Footer

Om Karen

Jeg hedder Karen og jeg elsker at bage og lave blomster og andre ting i fondant.
se mere her

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
Privatlivspolitik & Cookies.
Denne side kan indeholde affiliate links.

Copyright © 2018 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress

Denne webside anvender cookies til at gøre vores indhold og annoncer mere personlige.OK For mere info
Privacy & Cookies Policy