Sådan opbevarer du sukkerblomster og anden fondantpynt

Læsere af min blog spørger tit, hvordan og hvor længe man kan opbevare fondant pynt. Her får du 6 spørgsmål og svar om fondant og gum paste.

Hydrangea 14

Hvor længe kan jeg opbevare blomster og andre figurer i fondant?

Blomster og anden pynt, fx bamser, sko eller  en elefant lavet i fondant kan holde meget længe. Jeg har flere gange opbevaret små sukkerblomster og figurer i over et år. Man bør dog ikke sætte tænderne i pynten, da den er stenhård og det kan gå ud over tænderne. Jeg har også svært ved at se, hvem der synes det er lækkert at spise – bortset måske fra mindre børn 😉
1-IMG_0469

Hvordan opbevarer jeg sukkerblomster og andre figurer i fondant / gum paste?

Du skal endelig ikke komme dem i køleskabet. Fondant / gum paste pynt skal opbevares mørkt og tørt, det må ikke få fugt og det må heller ikke blive støvet (ville være super ulækkert, hvis det skal ovenpå en kage).
Jeg opbevarer mine sukkerblomster i en kageæske, men man kan også bruge en tom chokoladeæske, hvis det er til små blomster.
Jeg lægger en engangsvaskeklud i bunden af kageæsken og pakker blomsterne ind i engangsvaskeklude og køkkenrulle. Hvis du skal opbevare dem længe, er det en god idé at komme dem i en lufttæt plastikæske (sådan én med låg, som man normalt anvender til madvarer). Jeg placerer æsken i et skab, så de står mørkt.

Kan fondant og gumpaste holde lige længe?

Gum paste bliver hårdere og tørrer hurtigere end fondant. Min erfaring er, at gum paste holder faconen bedre end fondant, hvis det skal opbevares i lang tid. Hvis du skal lave store og “strittende” blomster såsom en lilje, vil jeg anbefale, at du anvender gum paste, da bladene på liljen nemmere vil bøje og blive bløde efter et stykke tid hvis du har anvendt fondant. Til gengæld bliver gum paste meget skørt og knækker nemt, hvis det er rullet tyndt ud til fine blomsterdetaljer. Konklusionen må være, at store sukkerblomster er nemmest at pynte med, hvis du laver dem tæt på det tidspunkt, hvor du skal bruge dem, mens små flade blomster som margueritter og hortensier sagtens kan holde meget længe.

Skærmbillede 2016-03-01 kl. 20.15.17

Hvad bruger man tylosepulver til?

Når du tilsætter tylosepulver til din fondant, får du en form for gum paste. Fondanten bliver hårdere og nemmere at arbejde med, når du skal lave sukkerblomster og figurer. Det kan klart anbefales at tilføje tylosepulver til fondanten, da den ellers er al for blød og også lettere falder sammen når den tørrer. Jeg lavede fx en elefant i fondant engang, hvor jeg havde glemt at tilføje tylosepulver og jeg kunne slet ikke få snablen til at holde faconen, den faldt helt sammen.
Du må dog aldrig tilføje tylosepulver til den fondant, som du bruger til at overtrække kagen med, da det får overtrækket til at knække.
Skærmbillede 2016-03-01 kl. 20.16.22

Hvad bruger jeg fondant til og hvad bruger jeg gum paste til?

Brug fondant uden tylosepulver til:

 • Overtræk på kagen
 • Figurer/relieffer, der ligger fladt ovenpå kagen eller sidder på siden af kagen og som bliver spist med, hvis man spiser fondant overtrækket.
Brug fondant med tylosepulver til:
 • Generelt til ting, som man ikke spiser, men som bliver taget af kagen inden den spises
 • Små sukkerblomster
 • Liggende / siddende dyr
 • Sko og anden større pynt der ligger på kagen
 • Menneske-figurer, der sidder eller ligger
 • Perlekanter forneden på kagen eller andre kanter
Brug gum paste / flower paste til:
 • Ting som man ikke spiser, men som bliver taget af kagen inden den spises
 • Samme ting, som nævnt under fondant med tylosepulver,
 • Store sukkerblomster, fx liljer, klematis, anemoner (især hvis de først skal bruges senere)
 • Stående dyr og mennesker

Hvilke typer fondant og gum paste bruger jeg til mine kager?

Generelt er jeg vældig glad for Satin Ice fondant og gum paste, det er den, som jeg har bedst erfaring med. Til store blomster, kan jeg også anbefale Flower Paste fra Wilton.
 Skærmbillede 2016-03-01 kl. 20.25.01
Hvilke erfaringer har du med opbevaring af blomster og figurer i fondant eller gum paste? Og har du nogle gode tips eller idéer? Skriv gerne en kommentar, jeg synes det er sjovt at høre, hvad I andre gør 🙂