Her kommer 5. del i min serie om kagedekoration for begyndere. I denne lektion fortæller jeg om, hvordan du laver chokolade ganache og smørcreme til at opsmøre kagen med. Du kan læse de andre indlæg her
I næste lektion viser jeg, hvordan du opsmører kagen i praksis.
Chokolade ganache eller smørcreme
Der er flere muligheder, når du skal opsmøre kagen. Det mest almindelige er at bruge en smørcreme, men man kan også anvende en ganache, som kan laves på enten mørk eller hvid chokolade.
Hovedingredienserne i smørcreme består typisk af en blanding af smør og flormelis – sluk kalorietælleren 😯 Du kan se en god opskrift på smørcreme på Annettes kager.
Chokolade ganache er en form for chokolade creme, hvis konsistens minder lidt om Nutella, den er meget nem at lave og jeg har (7-9-13) aldrig oplevet, at den mislykkedes.
Jeg har fundet en rigtig god og simpel opskrift på 1:1 chokolade ganache på Himmelske Kager:
1:1 chokolade ganache til opsmøring
250 ml (2,5 dl) piskefløde
250 g mørk chokolade
(Vigtigt: Brug en mild mørk chokolade, feks 55%, du skal ikke bruge chokolade med kakaoindhold på f.eks. 70 eller 86%. Brug også en chokolade af god kvalitet – f.eks. Callebaut eller Valrhona, hvis du vil være sikker på at få et godt resultat).
Du skal også være opmærksom på at denne ganache er til opsmøring. Man kan også bruge chokolade ganache som fyld mellem bundene (man kan f.eks. lave ganache på hvid chokolade, Toblerone, Ferrero Rocher osv. 😉 Men hvis du bruger det som fyld, skal du anvende en ganache med en større mængde piskefløde end den til opsmøring.
Sådan gør du:
Hak chokoladen i mindre stykker og put det i en skål
Kog fløden op, rør lidt i det undervejs, så det ikke brænder på.
Når fløden koger, hælder du den udover den hakkede chokolade, så fløden dækker chokoladen helt.
Lad blandingen stå i 5 minutter.
Rør stille og roligt blandingen sammen indtil den er helt blandet og ligner en tynd chokoladesovs
Nu er den klar:
Tag noget husholdningsfilm og dæk overfladen af ganachen og også op ad siderne, så der ikke kan opstå kondens. Lad ganachen stå i køleskabet et par timer og helst til næste dag.
Når du skal bruge ganachen skal du røre / piske den indtil den får en konsistens som majonaise (pas på du ikke overpisker så den skiller).
SE OGSÅ: Kageudstyr: Hvad har du brug for?
I næste lektion fortæller jeg om, hvordan du opsmører kagen i praksis.
- 2,5 dl piskefløde
- 250 gram mørk chokolade (brug chokolade med et kakaoindhold på 55%)
- Hak chokoladen groft og put den i en skål, der kan tåle varme.
- Bring piskefløden i kog. Varm den langsomt op og rør lidt i den undervejs, så den ikke brænder på.
- Tag piskefløden af komfuret og hæld den over chokoladen. Sørg for at chokoladen er nogenlunde dækket.
- Lad blandingen hvile i 5 minutter
- Rør ganachen sammen så den får en konsistens som tynd chokoladesovs.
- Lad ganachen stå i nogle timer i køleskabet, gerne natten over.
- Tag ganachen ud af køleskabet og pisk den igennem, pas på ikke at overpiske så den skiller.
- Så er den klar til opsmøring!
All images & content are copyright protected. Please do not use images or text without prior permission.