Liljer til bryllupskager og festkager

Liljer er en ideel blomst til pyntning af større kager, f.eks. bryllupskager, hvis blomsten skal ”fylde” lidt på kagen. Her får du en vejledning i, hvordan man laver liljer i fondant eller gum paste.

1-IMG_0087

Du skal sætte tid af til at lave liljen over 2 dage.

Du skal bruge:

(Sørg for at finde alle redskaber frem inden du går igang)

Fondant / Gum paste
Duster med maizena mel
Tylosepulver (kun hvis du bruger fondant)
Spiselig lim (Edible glue)
1 stor og 1 lille  liljeudstikker (du kan se forskellige størrelser her)
Skummåtte
Balling tool og veiner
Rullepind
Pensler (til lim og farver)
Lysegrøn pulverfarve
Blomsterwire, gauge 24 eller 26
Boltsaks
Grøn blomstertape
Lilje støvdragere
1 tyk rulle frostposer eller evt. en blomsterformer

1-IMG_9917

DAG 1:

1) Start med at farve din fondant i den ønskede farve (liljer er typisk hvide, lyserøde, orange, gule eller mørkerøde). Hvis du skal lave en lilje med flere farver, f.eks. en hvid lilje med en lyserød midterstribe, starter du med at bruge en hvid fondant og så påfører du den lyserøde stribe med lyserød pulverfarve senere, når liljen er tørret. Se også vejledning vedr. farver.

2) Tag kun et lille stykke fondant ud ad gangen og lad resten ligge i en lufttæt pose, mens du arbejder. Hvis fondant eller gum paste ligger ude for længe ad gangen, så tørrer det og bliver ubrugeligt!

Ælt fondanten så den er blød og tilføj en lille knivspids tylosepulver. Uden tylosepulver bliver fondanten for blød og svær at arbejde med.

pæ3

3) Tag 2 stykker blomstertråd og klip dem i 3 stykker hver med en boltsaks.

1-IMG_9955

4) Tag en meget lille klump fondant og sæt den fast i toppen af blomstertråden. Med din tommelfinger og pegefinger nulrer du forsigtigt fondanten og ruller den rundt om blomstertråden indtil ca. 1/3 af tråden er dækket af fondanten i et meget tyndt lag.

1-IMG_9958

1-IMG_9959

1-IMG_9960

5) Gentag dette med de andre 5 stykker tråd og læg de 6 stykker blomstertråd med fondant ind i en plasticpose, så de ikke tørrer for meget.

1-IMG_9964

6) Tag et non stick board og dust det lidt med din duster. Du skal også duste din rullepind lidt inden du starter. Rul fondanten / gum pasten ud på boardet. Det skal rulles tyndt ud.

1-IMG_9965

1-IMG_9972

7) Udstik nu liljekronbladene. Du skal udstikke 3 store kronblade og 3 små kronblade med liljeudstikkerne. (Der går 6 blade til 1 lilje). Tag udstikkeren og pres hårdt ned og kør dernæst udstikkeren rundt på brættet, så du sikrer dig, at fondanten har løsnet sig. Fjern derefter udstikkeren fra brættet. Det er nemmest at udstikke mange kronblade ad gangen, hvis du skal lave flere liljer.

1-IMG_9979

1-IMG_9982

8) Sørg for at lægge blomsterbladene under noget plastik, så de ikke tørrer, for så bliver de ubrugelige. Jeg anvender en plastikfolder fra Wilton, som er ret god til formålet.

1-IMG_9986

9) Placér derefter et liljeblad på skummåtten og tynd kanten med et balling tool. Start med at placere balling toolet i toppen af lilje bladet og kør det langsomt ned langs med kanten af bladet. Balling toolet gør bladet tyndere og giver det et mere naturligt look.

1-IMG_0032

10) Lav dernæst en tydelig markering af midten af liljebladet med en veiner:

1-IMG_0037

1-IMG_0035

1-IMG_0042

11) Vend bladet om, så bagsiden vender opad. Kom lidt edible glue/lim ned i folden på midten, hvor blomstertråden skal sidde.

1-IMG_0043

12) Pres forsigtigt blomstertråden ned i rillen så tråden fæstner sig på bladet.

1-IMG_0044

13) Nu skal liljebladet tørre. Du skal bruge en genstand, der kan forme liljen i den rigtige bue-form mens bladet tørrer. Du kan f.eks. bruge en rulle med frostposer, men man kan også købe en “Wawe flower former” fra Wilton, hvis du tit laver sukkerblomster.

1-IMG_0002

14) Lad gerne de 6 liljeblade tørre i 1 døgns tid, før du går videre.

DAG 2:

Samling og farvning af lilje:

  1. Nu skal du samle din lilje. Start med at lave  en lille krog i et stykke blomstertråd.

1-IMG_0011

inka17

2) Du skal nu bruge et sæt lilje støvdragere, jeg bruger en 3-4 stykker, som jeg bøjer over på midten, så de bliver halv længde, men dobbelt så mange. Sæt dem rundt om krogen og klem dem fast, bagefter skal du tape dem fast til tråden med blomstertape.

1-IMG_0015

3) Fortsæt med at  snurre den grønne blomstertape rundt om tråden hele vejen ned. Bagefter skal du snurre grøn blomstertape rundt om tråden på samtlige liljekronblade. For at få blomstertapen til at lime til tråden skal du trække lidt i den. Du skal presse hårdt med dine fingre, mens du snurrer tapen rundt om tråden (det må godt føles lidt ubehageligt i fingerspidserne). Sørg for at blomstertapen sidder så tæt på bladet som muligt, så tråden ikke kan ses.

1-IMG_0017

4) Farvning: Åbn en beholder med lysegrøn pulverfarve. Hæld lidt pulverfarve op på noget køkkenrulle. Dyp en tør pensel i farven. Husk at fjerne overskudsfarve ved at duppe penslen på køkkenrullen.  Mal støvdragerne med lidt grøn pulverfarve.

1-IMG_0022

5) Mal dernæst liljebladene med lidt lysegrøn farve nederst på bladene.

1-IMG_0025

6) Her er hele blomsten malet og klar til at blive samlet:

1-IMG_0051

7) Tag nu et stort liljeblad og fastgør det til blomstertråden med støvdrageren. Du starter med at bøje tråden med liljebladet lidt bagud – pas på du ikke beskadiger bladet! Derefter snurrer du blomstertape rundt om de 2 blomstertråde, så de hænger sammen.

1-IMG_0052

8) Sæt derefter de 2 næste store liljeblade fast på nøjagtig samme måde så de ca. sidder overfor hinanden og tilsammen danner en trekant.

1-IMG_0054

1-IMG_0061

9) Sæt derefter de 3 små blade fast i mellemrummene mellem de første store liljeblade.

1-IMG_0067

10) Når det sidste liljeblad sidder fast, fortsætter du med at tape tråden hele vejen ned, så du får en grøn stængel og her er så  den færdige lilje:

1-IMG_0083

Som en sidste prik over i’et, har jeg holdt blomsten over dampen fra en elkedel i ganske få sekunder. Det gør den mere blank og får farverne til at fæstne sig.

Her er en hel buket:

1-IMG_0069

Det var lidt om, hvordan man laver liljer. Spørg endelig hvis der er noget, som du er i tvivl om 🙂