Kagedekoration for begyndere: Step 4 –Sådan lægger du kagen sammen

Lær hvordan du fylder en kage med mousse og lægger den sammen. Dette er 4. del i min serie om kagedekoration for begyndere. Du kan læse de andre lektioner her.

Festkager og bryllupskager med fondant er typisk ca. 7,5-8 cm høje og består af 3 kagebunde med mousse ind i mellem bundene.

Hvor meget mousse går der til et lag i en kage?

Det er et rigtig godt spørgsmål, som kan være svært at svare helt entydigt på, men ofte vil det fremgå af opskriften.

I skemaet nedenfor kan du se nogle generelle tommelfingerregler for mousse mængder (men lav hellere lidt for meget end lidt for lidt, i regel kan en rest mousse fryses ned til senere brug).

Skemaet skal læses sådan, at hvis opskriften indeholder f.eks. ½ liter flødeskum svarer det til 1 lag i en kage på 25 cm i diameter:

Kagens størrelse i diameter Mængde flødeskum
15-18 cm ca. 250-300 ml pr. lag
20-25 cm 0,5 liter pr. lag
28 cm 0,75 liter pr. lag
30-35cm 1 liter pr. lag

Vær opmærksom på at dette er cirka angivelser!

Det kommer også an på hvad opskriften ellers indeholder af ingredienser, hvis opskriften f.eks. indeholder yoghurt, som opskriften på hindbær mousse, rækker moussen lidt længere.

Hvilke redskaber skal du bruge?

Jeg anvender følgende redskaber:

  • Rund udtræksring (til at holde moussen inde i kagen – brug en firkantet ring til en firkantet kage)
  • En rulle konditorplast (også til at holde moussen inde i kagen, kaldes også for chokoladefolie)
  • Sprøjteposer til at sprøjte moussen ud på bundene med
  • En poseholder, så jeg kan sætte sprøjteposen fra mig, uden at det vælter ud over det hele.
  • En paletkniv (med vinkel på) til at glatte moussen med, så den ligger så plant som muligt.

Udtræksring:

fylde kage1

Konditorplast:

fylde kage2

Sprøjtepose:

fylde kage5

Sådan gør du

Start med at lægge den første kagebund på dit kagefad, dernæst sætter du udtræksringen rundt om kagebunden. Udtræksringen skal ikke sidde helt ind til kanten af kagen, da der også skal være plads til konditorplaststrimlen. Sæt konditorplaststrimlen i klemme mellem kagebunden og udtræksringen, så plaststrimlen pænt flugter med udtræksringen hele vejen rundt. Stram udtræksringen til, så den sidder tæt ind til kagebunden. fylde kage3

Færdig:

fylde kage4

Fyld nu det første lag mousse til din kage op i sprøjteposen. Du skal ikke fylde posen helt op, så bliver det alt for svært at styre, du kan altid fylde mere på, hvis du løber tør.

 fylde kage6

Når du har fyldt posen snor du posen sammen foroven så du har styr på indholdet:

fylde kage7

Klip posen over forneden ca. 2-3 cm fra posens kant:

fylde kage8.jpg

Pres nu forsigtig moussen ned på din bund. Start med at presse moussen ud i en cirkel langs kagens kant. Når du har lavet den første cirkel, presser du moussen ud i en ny cirkel inden for den første, indtil du tilsidst er nået ind til kagens centrum, sådan at moussen danner et mønster af cirkler inde i hinanden.

fylde kage9.jpg

Hvis der er nogle steder du har overset noget kan du presse lidt ekstra mousse ud for at dække revnerne.

Nu undrer du dig måske over hvorfor jeg ikke bare tager en ske og plasker mousse ud på bunden? Men det er for at kagen får et jævnt lag mousse i nogenlunde samme tykkelse hele vejen rundt.

Tag nu din vinkel-paletkniv og kør hen over moussen til cirklerne ikke længere kan ses og moussen ligger i et jævnt lag over hele bunden.

Når bunden er plan kan du tage din næste kagebund og forsigtigt lægge den oven på moussen. Jeg starter altid med at lade kagebunden flugte med noget af kanten og lader den så falde ned på plads fra den kant jeg har valgt.

fylde kage11.jpg

Gentag nu samme procedure med din næste type mousse. Til denne kage var første mousse en hindbærmousse og næste mousse er med chokolade.

Derefter lægger du næste kagebund ovenpå og du kan nu tilføje endnu et lag hindbær mousse eller en helt 3. slags mousse, hvis du foretrækker det. (Du kan også nøjes med to lag mousse i kagen, det gjorde jeg faktisk med denne).

Hvis du tilføjer et 3. lag mousse skal moussen flugte med det øverste af udtræksringen når du jævner den ud til sidst. Moussen må ikke komme højere op end udtræksringen.

Lad nu kagen stå og sætte sig i køleskabet, f.eks. natten over. Når moussen er størknet helt op, fjerner du forsigtigt udtræksringen og konditorplasten.

Brug en større paletkniv til forsigtigt at fjerne plaststrimlen:

Opsmøring2

Klar til opsmøring:

Det næste step handler om hvordan du opsmører kagen.