Sådan laver du en orkidé i fondant eller gum paste
Orkidéer er rigtig flotte på bryllupskager. Her får du en tutorial, der forklarer, hvordan du laver en orkidé i fondant eller gum paste. Orkidéer er smukke som pynt på en bryllupskage. Men kan også bruges til andre festkager, runde fødselsdage osv.
Du skal bruge:
Gum paste eller fondant + tylosepulver, hvis du anvender fondant.
En duster med maizena mel
Non stick board / skærebræt uden mønster
En rullepind
Orkide udstikkersæt
Præger, fx Wilton Flower Impression Mat eller du kan anvende et ”Dresden værktøj” (leaf shaping tool)
Balling værktøj
Skummåtte
Skarp lille kniv
Plastikopbevarings-mappe fra Wilton til blomsterne eller noget madfilm/frostposer
Flower former kopper fra Wilton eller andet materiale til formning af blomsterne, f.eks. sølvpapir eller æblebakke
Pulverfarver til orkidéen (f.eks. lysegrøn, gul, lyserød eller lilla.)
Mad tusch, f.eks. mørkerød
Spiselig lim (Edible glue)
Pensler til lim og pulverfarver (brug ikke den samme)
Engangsvaskeklud
Tandstikker
1) Hvis du anvender fondant, skal du ælte en knivspids tylosepulver ind i fondanten. Husk at putte fondant /gum paste i en tætlukket plastikpose, hver gang du ikke arbejder med den, da den ellers tørrer og bliver ødelagt. Tag kun et lille stykke ud som svarer til det du skal arbejde med ad gangen og lad resten være i posen imens.
2) Tag et non stick board (brug evt. skærebræt uden riller) og dust det lidt med din duster. Du skal også duste din rullepind lidt inden du starte
3) Ælt din gum paste / fondant godt igennem, så den bliver blød og nem at arbejde med og rul fondanten / gum pasten ud på boardet / skærebrættet. Det skal rulles tyndt ud.
4) Orkideen består af:
- 2 side kronblade (nr. 1)
- 2 blade i bunden (nr. 2)
- 1 blad i toppen (nr. 3)
- 1 centerkronblad (hals) (nr. 4) samt en ærtstor kugle i midten af centerkronbladet.
5) Du skal nu udstikke blomsten. Kør rundt med udstikkeren, mens du presser hårdt ned på fondanten. På den måde får du lavet et rent snit, så der ikke hænger ekstra fondant fast på kanterne af blomsten.
Udstik 2 blade til siderne (nr. 1):
Udstik 2 blade til bunden (nr. 2):
Udstik 1 blad til toppen (nr. 3):
Udstik 1 centerkronblad (hals) (nr. 4):
6) Hvis du skal lave flere orkidéer, er det nemmest at udrulle et stort stykke fondant / gum paste og udstikke alle blomsterne på én gang. Læg de blomsterblade du ikke bruger under noget madfilm/plastik (luftæt) eller du kan anvende en ”opbevaringsfolder” fra Wilton, så tørrer kronbladene ikke imens.
7) Du skal nu præge kronbladene, så de får noget tekstur og ser mere naturlige ud. Jeg anvender en Flower Impression Mat fra Wilton, men du kan også anvende et dresden værktøj til at tegne streger på blomsten eller det kan være der følger en præger med dit udstikkersæt.
8) Kom maizena på prægeren med din duster. Læg bladet på prægeren. Læg skummåtten ovenpå og giv bladet et let tryk, så får blomsten en prægning.
9) Du skal nu tynde kanten af kronbladene (ikke centerkronbladet). Læg bladene på skummåtten og brug balling værktøjet til at tynde kanten af kronbladet ved at presse forsigtigt ned på kanten og køre langs med den. Husk: Den ene del af balling værktøjet skal køre på blomsten, den anden halvdel skal køre på skummåtten.
10) Skær en slids i centerkronbladet med en lille kniv og kør hen over bladet med dit balling værktøj så alle enderne stritter opad
11) Du skal nu samle orkidéen. Start med at lægge bladet i topppen (nr. 3) i en blomsterformer (husk at duste formen først med maizena). Kom lidt edible glue på i bunden.
Lim de 2 kronblade i bunden fast (nr. 2)
Lim de 2 side kronblade på (nr. 1)
Lim til sidst centerkronbladet (nr. 4) fast
12) Nu skal blomsten tørre, men for at den ikke bliver helt flad, kan du lægge små stykker skumvaskeklud ind imellem alle bladene, så blomsten får lidt facon.
13) Tril en lille kugle, lidt større end en ært og lav en rille ned langs midten med en tandstik eller et Dresden værktøj.
14) Kom lidt spiselig lim på midten af orkidéen med en lille pensel og lim den lille ært fast, sådan at rillen i midten sidder lodret.
14) Lad blomsterne tørre i et par timer, evt. 1 døgn. Bagefter kan du farve dine orkidéer med pulverfarver. Kik på nogle billeder af rigtige orkidéer og lad dig inspirere. Mine orkidéer er farvet hvid, grøn og lyserød. Se denne vejledning for mere information om, hvordan man maler med pulverfarver.
Efter farvning. Jeg har også malet centeret med en mad tusch. Jeg har desuden dampet blomsten over kogende vand i et par sekunder.
Det var lidt om orkidéer. Spørg endelig, hvis der er noget du er i tvivl om 🙂