Her er en dejlig opskrift på lyse kagebunde. Kagen er rigtig god at bruge til fondantkager, da den er nem at skære i bunde og bundene bliver lette og lækre.
Kagen har en diameter på 20 cm. Den kan deles i 3 bunde og kan fryses ned. Husk at lade kagen sætte sig et døgns tid, inden du skærer den i bunde. Se opskriften nederst i indlægget.
Sådan gør du
Pisk sukker, margarine, æg og mælk godt sammen. Jeg bruger en røremaskine.
Vend forsigtigt mel, vanillesukker og bagepulver i dejen. Her kan du i stedet for røremaskinen anvende en dejskraber eller en ske og lad være med at røre for længe, da det kan give en tung kage.
SE OGSÅ: Anmeldelse og test af de 3 bedste køkkenmaskiner til kager og bagning
En kageform skal nu smøres OG beklædes med bagepapir. Når man laver fondantkager er det vigtigt, at kagen ikke hænger fast, når den er bagt og du skal have den ud ad formen igen. Hvis kagen går i stykker, bliver den svær at skære i bunde og skæv. Jeg bruger derfor flere forholdsregler for at sikre, at dette ikke sker.
Jeg har både smurt kageformen og foret med bagepapir, så får kagen en pæn form og er nem at få ud af formen. Det er især vigtigt, hvis du bruger kagen til fondantkage, for så skal kagens sider være så jævne og pæne som muligt. Opskriften passer til en 20 cm rund form og 7½ cm. i dybde
Fyld nu dejen i bageformen og bank formen et par gange ned i bordet så dejen fordeler sig. Bag kagen ved 170 grader på almindelig varme i ca. 35-40 minutter. Stik en kødnål, stikkeping eller tandstik i kagen for at tjekke om den er færdig eller der stadig hænger dej ved og den derfor skal have lidt længere tid i ovnen.
SE OGSÅ: Kageudstyr: Hvad har du brug for?
- 250 g sukker
- 125 g flydende margarine / smeltet og afkølet margarine
- 3 æg
- 1 1/4 dl mælk
- 250 g hvedemel
- 1 tsk. bagepulver
- 1 tsk. vanillesukker
- Forvarm ovnen til 170 grader
- Pisk sukker, margarine, æg og mælk godt sammen.
- Vend forsigtigt mel, vanillesukker og bagepulver i dejen med en dejskraber eller en ske. Rør ikke for længe.
- Smør og beklæd en 20 cm rund form med bagepapir
- Fyld dejen i bageformen og bag kagen ved 170 grader på almindelig varme i ca. 35-40 minutter.
- Husk at køle kagen af og lad den sætte sig inden du deler den i bunde
Sådan skærer du kagen i bunde
Inden du går i gang, skal kagen være helt afkølet, jeg venter normalt 1 døgns tid inden jeg skærer kagen i bunde, for du risikerer, at kagen går i stykker eller krummer meget, hvis den er helt friskbagt, når du skærer i den. Pak kagen grundigt ind i madfilm og en plastikpose, så den ikke tørrer ud. (Vent til kagen er kølet af, inden du pakker den ind).
Brug en kagedeler
Når du skære kagen i bunde er det en god idé at have en silikonemåtte, som du kan placere kagen på imens, så den står stabilt på bordet, mens du skærer kagen.
Jeg bruger en kagedeler til at skære kagen i bunde, det er det nemmeste, synes jeg. Læg kagen på bordet og sav forsigtigt igennem kagen en bund ad gangen med kagedeleren. Den kan indstilles, alt efter hvor tykke du vil have bundene. Det gode ved kagedeleren er, at bundene får samme tykkelse.
Jeg indstiller normalt størrelsen på kagedeleren til 1 cm. og begynder langsom at file igennem kagen, sørg for at have kagedelerens to “fødder” konstant placeret på bordet imens du filer. (kagen på billedet er en drømmekage fra en tidligere lejlighed, men princippet er fuldstændigt det samme).
Når du har filet igennem den første bund fjerner du først den store del af kagen og derefter bunden, som du netop har skåret. Jeg anvender en pizza spade til at flytte kagen, så jeg sikrer, at hverken restkage eller bund knækker når jeg løfter den væk fra måtten.
Derefter placerer du resten af kagen på måtten igen og fortsætter med at file igennem bund nr. 2 på nøjagtig samme måde som med bund nr. 1. Når du er færdig med bund nr. 2, skærer du bund nr. 3 igen på præcis samme måde.
Ofte fryser jeg en kage ned til senere brug. Du kan enten skære den i bunde efter et døgns tid og så fryse den ned med bundene stakket oven på hinanden (kom lidt bagepapir eller mellemlægspapir mellem bundene) eller du kan fryse den ned i et stykke og skære den i bunde når den er optøet igen. Inden du fryser den ned, skal du pakke den grundigt ind. Jeg bruger madfilm og en plastikpose.
Du skal ikke smide kageresterne der bliver til overs ud. De kan fryses ned og anvendes til romkugler eller cake pops.
God fornøjelse! Jeg håber du kan bruge opskriften, men skriv endelig hvis du har spørgsmål.